Джон Хигинс отново съсипа Рони О'Съливан в битката на титаните в снукъра, побеждавайки го с гръмкото 5-1 на четвъртфиналите на Уелш Оупън.

Ракетата влезе в срещата в топ-форма и не беше загубил нито един фрейм в турнира в предходните си мачове, унищожавайки последователно Греъм Дот, Дейвид Грейс и Майк Дън. Миналата седмица пък петкратният световен шампион бе триумфирал на Гран При.

Рони стартира с халф-сенчъри брейк от 64 точки и откри резултата, но в следващите две части не вкара нито една топка и шотландецът обърна след серии от 113 и 57 точки. Четвъртата партия се оказа ключова, защото О'Съливан вкара своя фреймбол (зелената топка), но прати бялата в средния джоб и четирикратният световен шампион открадна частта, за да дръпне с 3-1.

След почивката Рони не успя да намери играта си и записа общо 35 точки, докато неговият опонент постигна брейкове от 60 и 101 точки. Това е втори пореден успех на Хигинс над Ракетата след чистата победа с 5-0 на четвъртфиналите на Скотиш Оупън през декември. В сблъсъците помежду им Рони води с 34-29 победи.

За място на финала Хигинс ще играе с Гари Уилсън, а в другия полуфинал сили ще мерят Бари Хоукинс и тайландецът Нопон Саенгам, за когото това е първо участие във финална четворка на голям турнир.

Хигинс преследва своя рекорден пети трофей на Уелш Оупън. Към момента двамата с О'Съливан са най-успешните играчи в надпреварата, печелейки по четири трофея на уелска земя.