Джъд Тръмп се размина само с уплаха, побеждавайки много трудно Крис Уейклин с 10-9 в последния мач от първи кръг на тазгодишното световно първенство по снукър, което се провежда в шефийлдския театър "Крусибъл".

Прическата дръпна с 3-0 след халф-сенчъри брейк от 58 точки в началото, но квалификантът отвърна с две солидни серии от 95 и 141 точки, за да напипа ритъма си. Двамата си размениха по един халф-сенчъри брейк, след което Тръмп наниза още две поредици от над 50 точки и спечели първата сесия с 6-3.

Левичарят стартира ударно и втората сесия, за да се изстреля напред с четири партии. Малко след това обаче груб пропуск по розовата топка позволи на съперника му да открадне фрейма по черната.

Джъд все пак поведе с 8-4 след нов халф-сенчъри брейк от 57, но Уейклин демонстрира невероятен характер и сензационно изравни резултата. В 13-ата и 14-ата партия той отново се възползва от подаръците на Прическата и след серии от 68 и 51 точки се върна в мача, а в следващите две партии Джъд постигна общо едва шест точки.

Във възловия 17-и фрейм фаворитът в мача сложи край на черната си серия и взе превес, въпреки опитите на неговия противник да постави снукъри.

Уейклин не се предаваше и поведе с 49 пункта в следващата част, след което прибави още 16 точки след фаулове на съперника си, но след това допусна груба грешка и Тръмп започна разчистване. Той доведе нещата до 61-65 точки, но не се пласира за решителната черна топка и я пропусна за средния джоб. Крис я получи заложена за "зеления" джоб и прати мача в последен 19-и фрейм.

Уейклин поведе с 33-13 точки, когато преподряза синята за горния десен джоб. Грешките обаче следваха една след друга - Джъд пропусна лесна червена, но Крис вкара бялата в средния джоб след успешно реализиране на розовата.

Все някой трябваше да спечели, но Тръмп пропусна мачбола си - трудна зелена за горния десен джоб. Куриозното е, че Прическата спечели мача на теория след грешка на противника си, който вкара черната след контакт със зелената топка. След 6 часа и 20 минути Тръмп сложи точка на спора, вкарвайки кафява и синя топка. Така във втори кръг Джъд ще играе с Рики Уолдън.