Бари Хърн разкри, че Световното първенство по снукър вероятно ще бъде отменено тази година, ако турнирът бъде отложен повторно в шефилдския театър Крусибъл заради пандемията от COVID-19.

„Бих искал турнирът да е тази година. Не искам да губя Световното първенство. То е важно за спортната и телевизионна аудитория за милиони по света“.

Световният шампионат трябваше да започне на 18 април и да приключи на 4 май, но бе отложен поради глобалната криза. Наскоро бе обявена временна дата за 44-то издание на надпреварата, като турнирът ще започне в петък, 31 юли, и ще приключи в неделя, 16 август, като на по-късен етап ще станат ясни датите за провеждане на квалификациите.

В зависимост от здравните съвети на британското правителство, организаторите от Световния снукър тур обявиха, че ще обсъдят тези следните вероятни сценарии:

  • Провеждането на турнира с ограничен брой публика
  • Провеждането на турнира при закрити врати
  • Повторното отлагане на тунира за по-късен етап

Но Хърн бе непреклонен, казвайки, че би отменил надпреварата, в която основният спонсор Бетфред гарантира чек от 500 000 паунда за победителя от общия рекорден награден фонд на стойност 2.395 млн. паунда, с година, вместо да отложи турнира за втори път по-късно през 2020.

„Ако трябва да бъда честен, ако нямаме друг избор, ще отложим турнира. Това ще бъде тъжна загуба, защото играчите се нуждаят от пари. Играчите по снукър се самоосигуряващи се хора, те не знаят кога отново ще работят. Ако не успеем да проведем надпреварата пред публика, ще го сторим при закрити врати за 500-те милиона души пред телевизионните екрани. Това са трудни времена за всички. Никой не знае какво точно да прави и се надяваме, че правителството ще изясни ситуацията в скоро време. Наградният фонд е 2.5 млн. паунда. Няма да променяме това независимо дали има зрители или не. Не мога да намеря причина да отменя Световното. Феновете се нуждаят от забавление. Играчите пък имат нужда от пари и участие в най-големите турнири“.

Джъд Тръмп е действащ световен шампион и номер 1 в ранглистата. Асото в Колодата надигра в миналогодишния финал Джон Хигинс с убедителното 18-9 за първата си световна титла в кариерата. Хърн смята, че провеждането на Световното в Шефилд при закрити врати може да бъде решение, независимо че Уимбълдън, Евро 2020 и Олимпийските игри в Токио вече бяха отменени поради пандемията.

„Бих провел Световното в Крусибъл в празна дата, ако има смисъл в това. Двамата играчи могат да спазват социална дистанция. Всички фенове на снукъра искат този шампионат да се проведе и не виждам проблем, предвид сегашната ситуация, това да се случи през юли-август при закрити врати“, завърши той. /БГНЕС