Ферари не е печелил титлата при конструкторите от 10 години, но е първенец по приходи за миналия сезон. Това заяви редакторът на Gol.bg Веселин Коларов в ефира на "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria с водещ Христо Николов.

"Скудерия е единственият отбор, който мина границата от 200 милиона долара. Причината за доминацията във финансово естество е солиден бонус. Италианците са част от Формула 1 неизменно от 1950 г. Това им гарантира бонус от 73 млн. долара, без който щяха да бъдат изпреварени от Мерцедес и Ред Бул. "Сребърните стрели", които са шампиони в последните 5 години, са спечелили 177 млн. долара за миналия сезон. Това е ръст с 4,1% сравнение с 2017 г. От Топ 5 най-голяма е печалбата при Макларън – 23% , а най-голям ръст от всички бележи Хаас – 32%. През последното десетилетие печалбите във Формула 1 нарастват година след година и това превърна спорта в един от най-доходоносните", заяви Коларов.

Той подчерта, че пилотите на взимат никакви парични награди, защото са на заплати и бонуси при конструкторите. "Най-голямото възнаграждение получава световният шампион Люис Хамилтън – 57 млн. долара. След него е Себастиан Фетел – 45 млн. долара, а надолу разликата е огромна. Годишното възнаграждение на третия в класацията Даниел Рикардо е 17 млн. долара", каза още Коларов.

Вижте видео с целия разговор!