От няколко седмици се говори, че българските грандове Левски и ЦСКА ще се разделят с голяма част от чужденците си и ще започнат да залагат основно на родни футболисти. Причината за това е, че ще трябва да свият сериозно бюджетите си заради финансовата криза, причинена от пандемията от коронавирус. Това заяви редакторът на Gol.bg Веселин Коларов в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria с водещ Христо Николов.

Той направи сметка колко могат да спечелят "сини" и "червените", ако продадат чуждестранните си футболисти. Важно условие е, че в това число не влизат играчите, които са с изтичащи договори и ще напуснат като свободни агенти.

"Това сериозно ще ощети Левски", каза Коларов. "Причината е, че Хали Тиам попада в тази група, а според авторитетния сайт Transfermarkt.com в момента той е най-скъпият състезател на клуба – 1,4 милиона евро. На толкова е оценен и Паулиньо, за когото ще се търси купувач, когато прозорецът отвори. Същото важи и за Холмар Ейолфсон, чиято цена след пандемията е паднала на 1,2 млн. евро. Иначе всички чужденци на Левски, които не са с изтичащи договори, струват общо 6,6 млн. евро", каза Коларов.

Сумата при ЦСКА е по-голяма. Иностранците на "Българска армия" сумарно струват 10,3 млн. евро. "Причината за това е, че "червените" имат повече и по-скъпи чужденци. В Левски трима надхвърлят границата от 1 млн. евро, при "армейците" са четирима. Това са Жеферсон (1,2 млн. евро), Евандро (1,4 млн. евро), Тиаго Родригес (1,7 млн. евро) и най-скъпият от двата отбора Али Соу (2 млн. евро). С изтичащо споразумение при "червените" пък е Рубен Пинто (1,4 млн. евро)", обясни гостът.

Вижте видео с целия разговор!