Едно 14-годишно българско момче прави фурор в голфа. Не само у нас, не само в Европа, но и чак в Америка. Христо Янакиев зае престижното девето място на световното първенство по голф в своята възрастова група. Турнирът се проведе в Северна Каролина, където Хриси се състезаваше заедно с цели 120 участници, съобщава "Блиц".

Още по-впечатляващото е, че Янакиев е най-добре представилият се европеец, тъй като пред него в крайното класиране са американци, канадец и филипинец.

„Класирах се за световното първенство, след като успях да спечеля квота за него благодарение на европейските финали по голф, които се състояха в Шотландия. Там финиширах 15-и, което автоматически ме прати на състезанието в Северна Каролина”, разказа Хриси пред "Блиц".

„Тренирал съм доста други спортове – футбол, тенис, плуване и най-много джудо - 4 години, там имам син колан. Бях на 9 години, когато с родителите ми заминахме на почивка в Анталия. Там за първи път хванах стика и опитах от магията на голфа. Грабна ме веднага. Някои се шегуваха да не се захващам с този спорт, тъй като бил за възрастни. Но на мен много ми хареса".

"След като се завърнахме в България, на следващата година, през месец март започнах да тренирам голф на комплекса „Света София” до село Равно поле, Софийско. Първоначално тренировките бяха по 2-3 на седмица, но сега тренирам шест пъти в седмицата. Искам безкрайно много да благодаря първо на моите родители и моя по-малък брат, както и на треньорите ми Скот Голди и Станко Маринов".

"Благодарности изказвам и на капитана на националния отбор по голф Денис Димитров и на секретаря на българската асоциация по голф Сет Ъндърууд. Хубавото е, че голфът набира все по-голяма и по-голяма популярност в България. У нас има две вериги – „Мини Къп” на българската голф асоциация и „Проголф Бъбълс”, които подпомагат детския и юношеския голф в България". 

"Вярвам, че голфът ще става още по-известен, защото е уникален спорт”, завърши Хриси, който веднага след световното първенство в Северна Каролина получава покана за участие във „Ванхорн Къп”, който е много високо стъпало за децата голфъри.

В него Янакиев играе на двойки със свой партньор от Канада. Дуетът се изправя срещу далеч по-опитни американци и отстъпва битката само с един удар. Това обаче в никакъв случай не разочарова Христо, който преди това в Северна Каролина записва исторически успех не само за себе си, но и за спорта на България.