Пандемията от коронавирус ограничава и борбата срещу допинга, разкриха от Световната антидопингова агенция (УАДА), докато налагаше нови правила за продължаване на тестовете на атлети преди Токио 2020.

След като се появи в Китай в края на миналата година, вирусът инфектира повече от 270 000 души по света и отне живота на 11 000, поставяйки спорта в застой. Олимпиадата в Токио трябва да се проведе по график между 24 юли и 9 август, но организаторите са под натиск да я отменят или отложат заради COVID-19. Имайки предвид, че много страни са под блокада и затварят границите си в опит да овладеят разпространението на заразата, УАДА призна, че антидопинговата система е изправена пред предизвикателства.

„Спортният свят е изправен пред безпрецедентна ситуация. COVID-19 принуди всички антидопингови собственици, включително УАДА, да се приспособят към начина, по който се извършват ежедневните операции. Но този проблем излиза далеч извън рамките на борбата с допинга и спорта – това е глобална тревога – и нашият първи и основен приоритет е здравето, безопасността и социалната отговорност“, каза президентът на УАДА Витолд Банка.

От Световната антидопингова агенция заявиха, че ще продължат да дават указания на Антидопинговите организации, които трябва да се адаптират към ограниченията, наложени от местните здравни власти и правителства. „Ще бъде също така изключително ключово системата да се завърне към пълна мощ възможно най-бързо, веднъж щом различните мерки бъдат свалени. По време на това положение, бих искал да отбележа колко трудно е за спортистите, които са изправени пред проблеми в тренировъчните си програми и неяснота относно това какво бъдеще чака техните състезания“, допълни Банка.

УАДА сподели, че официалните лица, които събират проби, трябва да са напълно здрави и да не проявяват никакви симптоми на болестта, като трябва да бъдат снабдени с предпазно медицинско оборудване. Ако възможностите за тестове бъдат ограничени от местните мерки, Антидопинговите организации трябва да се насочат към определени атлети от по-високорискови спортове и дисциплини, добавиха то УАДА. От агенцията призоваха организациите да напомнят на атлетите, че те все още могат да бъдат тествани по всяко време и на всяко място, и да продължат да дават информация относно местоположението си, за да бъдат следени техните действия.

При няколко акредитирани лаборатории, които вече бяха спрени заради здравната криза и очаквайки повече тестови съоръжения да сторят същото, УАДА инструктира Антидопинговите организации да проверят уебсайта на агенцията, за да видят кои все още ще оперират. УАДА призова организациите да уведомят агенцията в случай на промени във връзка с програмите за допинг контрол. „Докато няма планове за промяна на съществуващите изисквания под знака на Международната антидопингова програма, УАДА напълно осъзнава трудностите, предизвикани от тази безпрецедентна ситуация, и ще осигури, че програмата за мониторинг гарантира ниво на гъвкавост и разбиране, базирано на обстоятелствата“. /БГНЕС