Най-престижната колоездачна обиколка – Тур дьо Франс, все още може да се проведе по план през юли, заяви спортният министър на Франция Роксана Марасинеану.

По-голямата част от летните спортни състезания бяха отложени поради пандемията от коронавирус, като Евро 2020 и Игрите в Токио бяха преместени за лятото на 2021. Въпреки това, все още не е взето решение за отлагане на Тур дьо Франс, който трябва да започне на 27 юни в Ница и да продължи до 19 юли.

Всички френски колоездачни състезания са спрени поради мерките за ограничение разпространението на COVID-19, но според министъра все още съществува възможност Турът да се проведе без хора до пътищата.

Решение за бъдещето на Обиколката на Франция ще бъде взето на по-късен етап. “В момента се обсъждат различни варианти…но все още е твърде рано за окончателно решение. Има време за всичко. В момента, имаме по-спешна битка, която трябва да водим. Нека насочим всичките си усилия към това препятствие, преди да преминем на следващото”, каза Марасинеану за France Bleu.

Логиката за провеждане на събитието без публика е да забавлява населението, което в момента е под блокада, със събитие, чиято финансова стабилност не зависи от продажба на билети, а от телевизионни права.

“Икономическият модел на Тур дьо Франс не е базиран на продажба на билети, а на телевизионни права. В този период на самоизолация, всеки е нащрек и отговорен за действията си".

"Всеки разбира предимствата от това да остане в дома си и следователно да предпочете телевизионното шоу пред това на живо. На последно място, няма да бъде толкова наказуемо, след като може да гледаме Тура по телевизията”, завърши тя. /БГНЕС