Бразилия се измъчи срещу Чили, но спечели с 4:3 след изпълнение на дузпи в първи 1/8-финален сблъсък на световното първенство по футбол, игран на стадион "Ещадио Минейрао" в Бело Оризонте. Редовното време завърши при равенство 1:1, запазило се и в двете продължение на мача.

Селесао започна двубоя доста по-агресивно и заслужено откри резултата. След изпълнен от Неймар корнер Тиаго Силва отклони с глава към далечната греда, където Давид Луис засече с левия крак.

Близо четвърт час по-късно обаче Алексис Санчес изравни, възползвайки се от грешка при изнасянето на топката от бразилците. До края на първото полувреме кариоките натикаха противника в неговата половина, но направиха няколко пропуска.

Десетина минути след почивката гол на Хълк не беше зачетен за игра с ръка при овладяването на топката, а малко по-късно Сезар спаси Бразилия след прекрасна акция на чилийците.

Равенството се запази до края на редовното време и така двубоят влезе в две продължения по 15 минути. В тях най-интересното положение бе пред вратата на Чили, когато Браво спаси тупалката на Хълк, а точно в 120-тата минута гредата спаси Бразилия след снаряд на Пиния.

При дузпите Бразилия спечели с 3:2 и с общ резултат 4:3 успя да надвие своя противник, намирайки място на четвъртфиналите!


Двата отбора се захапаха още от самото начало на срещата, разменяйки си по едно здраво влизане в средата на терена. Марсело стреля силно с левия крак от двайсетина метра, но покрай лявата греда. веднага след това гостите също показаха зъби, но шутът на Диас излезе в аут.

Малко преди да измине четвърт час от началния съдийски сигнал бразилците имаха претенции за дузпа, за нарушение на Исла срещу Хълк, но Хауърд Уеб даде знак играта да продължи.

В 18-тата минута Бразилия откри резултата. Неймар изпълни корнер към границата на малкия пеналт, където Тиаго Силва отклони с глава към далечната греда. Там Давид Луис изпревари Гонсало Хара и отбеляза с левия крак.

Мощната преса на Чили от предишните двубои не се получаваше    , най-вече заради изключително агресивната игра на домакините, които играеха изключително концентрирано.

В средата на първото полувреме Бразилия осъществи светкавична контраатака, при която Неймар се изстреля за секунди по лявото крило, но завършващият му удар с левия крак мина доста покрай дясната греда на съперниковата врата.

В 32-та минута Чили отвърна на удара! Бразилците допуснаха досадна грешка след изпълнение на тъч и Варгас много хитро успя да подаде към Алексис в наказателното поле. Санчес отправи слаб, но изключително точен удар в долния ляв ъгъл с десния крак, матирайки Сезар.

Бразилците отново се втурнаха в предни позиции. Оскар центрира към Неймар, който отправи удар с глава в наказателното поле, но кълбото се отби в тялото на Франсиско Слива и излезе в корнер, от който не последва нищо опасно.

Селесао продължи да доминира в предни позиции. Неймар залъга трима защитници в пеналта и осигури възможност на Фред да бие с левия крак, но апатичният удар на последния рикошира в крак на съперник и излезе в корнер. След това Дани Алвеш изстреля снаряд от дистанция, но Клаудио Браво изби!

Последва неточен удар на Хълк, а после Фред изигра доста нескопосано ново подаване на Неймар към него, дошло след страхотен индивидуален пробив на футболиста на Барселона.

В началото на второто полувреме Бразилия отново бе по-активният отбор. Фернандиньо отправи удар извън наказателното поле, но не успя да уцели вратата на противника.

В 55-тата минута Хълк вкара топката във вратата на съперника след центриране отляво, но съдийската бригада забеляза игра с ръка при овладяването на кълбото в наказателното поле и отмени попадението.

В средата на второто полувреме Чили можеше да вкара втори гол. Момчетата на Сампаоли скриха топката на своя опонент след многоходова атака по дясното крило с по едно подаване. Арангис стреля с левия крак, но Сезар показа страхотен рефлекс и спаси своите от сигурно попадение.

Четвърт час преди края на редовното време Хълк центрира отляво към далечната греда, където влезлият малко преди това на терена Жо не успя да засече, заради присъствието на Мена в близост до него. После и Хълк шутира разочароващо, а ударът с глава на Неймар бе насочен право в Клаудио Браво.

В 84-тата минута Хълк се измъкна от опеката на защитата и нанесе тежък удар с десния крак в наказателното поле, но Клаудио Браво спаси по великолепен начин! До края и двата отбора не предприемаха излишни рискове и логично се стигна до две продължения по 15 минути.

Пет минути след началото на първото от двете продължения Диас шутира силно, но доста неточно от дистанция. После удар с глава на Оскар не затрудни Браво.

В 103-тата минута един от най-добрите на терена Хълк стреля мощно от двайсетина метра с левия крак, но Браво отрази насочената в долния му десен ъгъл топка.

В началото на второто продължение Жо засече топката с глава след центриране от корнер, но не успя да намери очертанията на противниковата врата. На отсрещната врата Пиния стреля ефектно, но неточно от въздуха.

В 120-тата минута невероятен късмет спаси бразилците. Пиния разтресе гредата с мощен удар от петнайсетина метра, измъквайки се от защитата на кариоките.

 

Бразилия - Чили  1:1

1:0  Давид Луис - 18'

1:1  Алексис Санчес - 32'

 

При дузпите:

Давид Луис ВКАРВА в долния ляв ъгъл - 2:1!

Пиния ПРОПУСКА след удар в средата! Сезар спасява неговата дузпа!

Вилиан ПРОПУСКА, стреляйки в аут!

Алексис ПРОПУСКА! Сезар спасява насочената в долния му десен ъгъл топка!

Марсело ВКАРВА с левия крак! Бразилия повежда с 3:1!

Арангис ВКАРВА в горния десен ъгъл! 3:2!

Хълк ПРОПУСКА! Браво спасява!

Диас ВКАРВА! Чили изравнява 3:3!

Неймар ВКАРВА без проблеми в долния ляв ъгъл - 4:3!

Хара нацелва дясната ГРЕДА! Бразилия печели с 4:3!

 

 

Бразилия:  Сезар, Тиаго Силва, Луис, Алвеш, Марсело, Луис Густаво, Фернандиньо (Рамирес - 72'), Оскар (Вилиан - 106'), Неймар, Хълк, Фред (Жо - 64')

Чили:  Браво, Мена, Исла, Медел (Рохас - 108'), Хара, Франсиско Силва, Видал (Пиния - 87'), Арангис, Диас, Алексис Санчес, Варгас (Гутиерес - 57')

 

Галерия със снимки от мача вижте ТУК