Холандия обърна с 2:1 Мексико на стадион „Естадио Кастелао” във Форталеза и успя да се класира на 1/4 финал на Мондиал 2014.

Така "лалетата" продължават да мачкат на това първенство и до момента взеха скалповете на Испания, Австралия, Чили и Мексико.

Северноамериканците пък продължават да се дънят на осминафиналите, като тази прокоба ги преследва на всяко едно първенство от 1994 насам.

Мексиканците поведоха с гол на Джовани дос Сантос в 48-ата минута, но холандците стигнаха до пълен обрат и до победата с попадения на Уесли Снайдер в 88-ата минута и на Клаас-Ян Хунтелаар в продължениято на срещата от дузпа.

Като цяло първото полувреме разочарова, играта бе накъсана и вяла, а положенията пред двете врати бяха рядкост. След почивката двата отбора се разиграха.

Мексико заби бърз гол, холандците отговориха с греда, след което се заформи страхотен футбол, за да дойдат финалните луди минути и победните попадения на Холандия.

Така Мексико си стяга багажа от Бразилия, докато "лалетата" ще срещнат на 1/4 финалите Гърция или Коста Рика.


Мексико започна атакуващо мача и още в началото притисна холандците в собствената им половина. В 3-ата минута Мигел Лаюн проби отлаво и стреля от дъгата на наказателното поле, но в аут.

Четири минути по-късно Яспер Силесен излезе неразчетено извън наказателното си поле и сбърка детински, но мексиканците не се възползваха.

В тези минути "лалетата" бяха твърде объркани, а в 9-ата минута се стигна и до принудителна смяна в състава на Луис ван Гаал, след като Найджъл де Йонг се контузи, а на негово място се появи Инди.

Мексиканците продължиха да натискат и да доминират, но с пропуск се отчете и Джовани дос Сантос, а малко по-късно "лалетата" скочиха за дузпа, за неволна игра с ръка на северноамерикански защитник.

В 17-ата минута играчите на Мигел Ерера направиха смешна защитата на Холандия. Джовани се подигра с Блинд и намера Ектор Ерера на точката на дузпата, но той стреля до дясната греда в аут.

Последва и спорна ситуация за дузпа в пеналта на Холандия, но такава не бе отсъдена. Мексиканците продължиха да доминират, като в 25-ата минута Карлос Салсидо изстреля страховита тупалка от 35 метра, но Силенсен спаси.

След половин час игра дойде и първото положение за "лалетата". Тогава Робин ван Перси се измъкна зад защитата на Мексико отдясно, но си стесни ъгъла и стреля неточно в аут.

Отговорът на северноамериканците бе отсечен шут на Джовани дос Сантос, но Силенсен отново показа класа и спаси. Малко по-късно играта бе прекъсната за минута, в която футболистите поеха глътка вода, тъй като жегата във Форталеза бе около 35 градуса на сянка.

След подновяването на играта, темпото сериозно падна, като действията се развиваха основно в средата на терена. Към края на полувремето Джовани дос Сантос се измъкна отдясно и стреля по диагонала, но Силесен без проблеми спаси.

В продължението на полувремето Робен и Перси разцъкаха на границата на пеналта, при което Робен нахлу в наказателното поле, но там Маркес го блокира. От повторенията след тази ситуация обаче се видя, че Робен е повален непозволено в наказателното поле и има чиста дузпа за "лалетата".

Второто полувреме започна с гол за Мексико. В 48-ата минута Джовани дос Сантос получи топката на дъгата на наказателното поле, финтира леко Блинд и между трима холандци стреля мощно с левия крак и направи безпомощен Силесен за 0:1.

Страхотен гол на Сантос, но вина за попадението носят определено бранителите на "лалетата", а и Силесен не се намеси убедително. Холандците получиха шанс за изравнителен гол, но Уесли Снайдер от фаул стреля в стената изградена от футболисти на Мексико.

"Лалетата" наложиха преса и сериозно натиснаха мексиканците, но след час игра съдбата им обърна гръб. Тогава след изпълнение на ъглов удар топката достигна до Де Врай, който от воле стреля в лявата греда на северноамериканците.

Това бяха силните минути на "лалетата", но те изпуснаха нов невероятен шанс. Робен и Перси разцъкаха отдясно, последва пас към Снайдер, който стреля от границата на пеналта, но след рикошет топката минава до дясната греда на Мексико.

В 68-ата минута холандците отново скочиха за дузпа, но този път Робен определено симулира и правилно не бе свирен наказателен удар.

Малко по-късно Робен нахлу отдясно и остана сам срещу Очоа, но стреля в тялото на вратаря. Невероятно положение за "лалетата", но отново не се стигна до гол.

Европейците определено доминираха след гола на Сантос, но така и не успяваха да стигнат до изравняването.

В 76-ата минута Луис ван Гаал пък направи последен опит да обърне развоя на събитията, след като извади Ван Перси и на негово място пусна Клаас-Ян Хунтелаар.

Мексиканците обаче успяха да изнесат топката в предни позиции. Към края на срещата "лалетата" хвърлиха всичко в атака, но така и не стигаха до чисто голово положение.

В 85-ата минута резервата Клаас-Ян Хунтелаар се озова сам срещу Очоа, но стреля в тялото му, а и бе отсъдена засада. Три минути по-късно Холандия заслужено изравни.

Тогава след центриране от ъглов удар Хунтелаар свали топката назад с глава, където нито един защитник на Мексико не пресече и Снайдер със страховита тупалка изравни - 1:1.

Срещата вървеше към продължения, когато Робен проби до аутлинията и тръгна с финт назад. Маркес закъсня с протегнатият крак и чукна или по-скоро настъпи Робен по глезена, който се хвърли на тревата - дузпа за "лалетата".

Зад топката застана Клаас-Ян Хунтелаар и хладнокръвно вкара за 2:1. До края нямаше време, Мексико натисна, но не успя да стигна до чисто положение. Така Холандия е на 1/4 финал и чака Гърция или Коста Рика.

Холандия - Мексико 2:1

Голмайстори:

0:1 Джовани дос Сантос (48)
1:1 Уесли Снайдер (88)
2:1 Клаас-Ян Хунтелаар (92)

Холандия: Яспер Силесен, Рон Влаар, Стефан де Врай, Пол Верхаех (57 - Депай), Дейли Блинд, Найджъл де Йонг (9 - Бруно Мартенс Инди), Уесли Снайдер, Джорджинио Вийналдум, Робин ван Перси (76 - Клаас-Ян Хунтелаар), Ариен Робен, Дирк Каут
Мексико: Гийермо Очоа, Франсиско Родригес, Карлос Салсидо, Рафаел Маркес, Мигел Лаюн, Ектор Морено (46 - Диего Рейес), Андрес Гуардадо, Пол Агилар, Ектор Ерера, Джовани дос Сантос (60- Хавиер Акино), Орибе Пералта (75 - Хавиер Ернандес)