Холандия победи с 4:3 Коста Рика след продължения и дузпи на стадион "Арена Фонте Нова" и се класира на полуфинал на Мондиал 2014.

В герой за "лалетата" се превърна резервният вратар Тим Крул, който хвана наказателните удари на Брайън Руис и Майкъл Уманя.

Така Холандия ще срещне Аржентина на 1/2 финалите. Двата отбора има да уреждат стари сметки. На Мондиал 1978 южноамериканците побеждават европейците на финала и грабват първата си световна титла, а на световните финали през 1998 година "лалетата" записват успех на 1/4 финал с 2:1 след феноменално попадение на Денис Бергкамп.

Като цяло срещата не предложи особени футболни достойнства. Играта бе накъсана и вяла, а положенията пред двете врати бяха рядкост.

Холандците се опитваха през по-голямата част от мача да атакуват и натискат, но "латиносите" много правилно се защитаваха и не им даваха много шансове, а и на два пъти гредите помагаха на Лос Тикос.

Така се стигна до продължения, в които "лалетата" отново имаха инициативата, удариха още една греда, но Коста Рика отговори с уникален пропуск на Маркос Уреня.

При дузпите холандците показаха по-здрави нерви, а и имаха един феноменален Тим Крул, който се появи в игра секунди преди края на продълженията и бе пуснат на терена имено заради наказателните удари след гениален ход на Луис ван Гаал.

Лос Тикос отпада от Мондиала, но заслужава само суперлативи за представянето си в Бразилия.


Холандците започнаха агресивно мача и още в самото начало притиснаха костариканците в собствената им половина.

В 6-ата минута Ариен Робен и Мемфис Депай разцъкаха отляво, при което Депай нахлу в половината на латиносите и центрира в наказателното поле, но там Робин ван Перси непохватно отклони топката с ръка и пропиля отлична възможност за гол.

Последва комбинация между Робин ван Перси и Ариен Робен на ъгъла на наказателното поле на Коста Рика, след което последва центриране към Мемфис Депай, но той се размина с топката и пропусна да стреля от воле.

В тези минути "латиносите" бяха твърдо в собствената половина и основно се защитаваха, като затваряха празните пространства пред вратата си. В 20-ата минута Джоел Кемпбъл пусна хитро към Кристиан Гамбоа отдясно, който напредва по крилото и центрира в наказателното поле на Холандия към Брайън Руис, но той е изпреварен от Блинд.

Две минути по-късно Мемфис Депай изведе Робин Ван Перси сам срещу Кейлър Навас отляво, последва отсечен удар на Перси, от любима за него позиция, но Навас показа класа и отрази, след което топката попадна в Уесли Снайдер, който шутира от границата на наказателното поле, но отново Навас бе на мястото си и спаси Коста Рика от сигурен гол.

Холандците се опитаха да наложат преса и още повече да притиснат латиносите, които обаче много правилно се отбраняваха и успяваха да отблъснат "оранжевите" набези. След половин час игра Холандия изпусна ново чисто положение.

Брайън Руис загуби една топката, след което Робин ван Перси напредна през центъра и намери Мемфис Депай в наказателното поле на Коста Рика, последва диагонален шут на Депай, но отново Навас спаси.

Малко преди края на полувремето Уесли Снайдер се опита да вкара от пряк свободен удар, но Кейлър Навас за пореден път показа класа и спаси. Последва ново положение за Холандия, при което Робен изведе Перси, но и този път Навас се намеси решително.

Второпо полувреме започна с положение за Холандия. "Лалетата" изпълниха заучено пряк свободен удар, при което Робен намери хитро Снайдер, който стреля от границата на наказателното поле, но топката профуча над гредата на костариканците.

Европейците продължиха да натискат и да притискат костариканците, но те бяха забъркали тотален бетон пред вратата си. След час игра най-сетне "латиносите" погледнаха в атака.

Тогава Жуниор Диас проби мощно по лявото крило и центрира към Джоел Кемпбъл в наказателното поле на Холандия, но там Дейли Блинд изчисти топката. Пет минути по-късно Гонсалес стреля с глава, но топката мина в страни от вратата на Холандия. Последваха силни минути на "лалетата".

Робин ван Перси и Ариен Робен разцъкаха в наказателното поле на Коста Рика, но се засуетиха и защитник на латиносите изчисти топката. Така се стигна до 82-ата минута, когато и гредата спаси Коста Рика.

Тогава Уесли Снайдер изпълни отлично пряк свободен удар, от ъгъла на наказателното поле, но топката се отби от дясната греда на "латиносите". Още в следващата си атака "лалетата" изпуснаха ново положение.

Робин ван Перси се озова сам срещу Навас и стреля отдясно, но вратарят на Коста Рика за пореден път показа класа и спаси.

В 88-ата минута Холандия сътвори фрапантен пропуск. Уесли Снайдер центрира отляво и намери Робин ван Перси на границата на малкото наказателно поле, но той непохватно се размина с топката и пропуска невероятно положение за гол.

В последната минута на редовното време костариканците извадиха пореден луд късмет, след като Робин ван Перси стреля от пет метра, но топката срещна тялото на защитник на латиносите и се отби от горната греда.

Първото продължение започна с нови атаки за Холандия, но отново "лалетата" не бяха точни и пропускаха положенията си. Навас пък правеше феноменални спасявания на вратата на Коста Рика.

В това продължение европейците така и не стигнаха до наистина чисто голово положение, освн един удар на Ариен Робен от фаул.

Второто продължение започна вяло, като в 110-ата минута Коста Рика създаде страхотно положение. Тогава Кристиан Боланьос успя да се освободи на ъгъла на наказателното поле на Холандия и стреля, но Рон Влаар го блокира.

Седем минути по-късно "латиносите" изпуснаха най-чистото си положение. Маркос Уреня направи смешни защитниците на Холандия и остава сам срещу Силесен, но не успя да го преодолее.

Отговорът на "лалетата" бе удар в гредата на Уесли Снайдер. Секунди преди края на продълженията Луис ван Гаал направи гениален ход, като смени Яспер Силесен, а на вратата застана Тим Крул, който се слави като уникален дузпаджия.

Това се оказа решаващо при наказателните удари, тъй като Крул без проблеми хвана дузпите на Брайън Руис и Майкъл Уманя и успя да класира Холандия на полуфинал.

Холандия - Коста Рика 4:3 след дузпи (0:0 в редовното време и продълженията)

При дузпите:

0:1 Борхес вкарва за Коста Рика
1:1 Перси вкарва за Холандия
1:1 Тим Крул спасява удара на Брайън Руис
2:1 Ариен Робен вкарва за Холандия
2:2 Гонсалес вкарва за Коста Рика
3:2 Уесли Снайдер вкарва за Холандия
3:3 Боланьос вкарва за Коста Рика
4:3 Дирк Каут вкарва за Холандия
4:3 Тим Крул хваща дузпата на Майкъл Уманя

Холандия: Яспер Силесен (120 - Тим Крул), Рон Влаар, Стефан де Врай, Бруно Мартенс Инди (106 - Хунтелаар), Дейли Блинд, Уесли Снайдер, Джорджинио Вийналдум, Мемфис Депай (76 - Ленс), Робин ван Перси, Ариен Робен, Дирк Каут

Коста Рика: Кейлър Навас, Джони Акоста, Джанкарло Гонсалес, Майкъл Уманя, Жуниор Диас, Кристиан Гамбоа, Селсо Борхес, Кристиан Боланьос, Йелцин Техеда, Джоел Кемпбъл (66 - Уреня), Брайън Руис