Раджа Наинголан заяви, че е заслужавал да получи повиквателна за Световното първенство в Русия през лятото. Селекционерът на Белгия Роберто Мартинес обаче реши да не гласува доверие на 30-годишния полузащитник на Рома. 

“Направих каквото можах за Белгия, сега казах чао на “червените дяволи”. Няма да продължавам да се боря, бях го решил още преди да разбера за решението на селекционера. Истина е, че виждам себе си като неизменна част от тима на Белгия в последните години и имах надежди, че ще играя в Русия. Това бе детската ми мечта и заслужавах да отида, но това бе отнето от мен”, каза Наинголан в интервю за HLN. 

“Агентът ми не знаеше за моето решение. Написах всичко в Инстаграм, след като мислих в продължение на часове. Думите дойдоха от сърцето ми. Това съм аз и някои хора не го приеха. Аз няма да се променя заради тях. Уморих се да бъда винаги лошото момче, а футболът все още е само хоби за мен. 

Окей, нека стане моя работа, но все пак ме оценяват според представянето ми, а не това което правя извън терена. Щяхме ли да говорим по различен начин за Диего Марадона? Всеки има свободата да прави каквото си иска в личния си живот. Да не мислите, че всички футболисти са добри момчета? Не се срамувам от нищо. Неразбираемо е, че съм единственият играч от това поколение, който не бе повикан за нито едно от последните две Световни първенства. 

Мартинес ми се обади около обяд и ме попита къде съм - в Белгия или в Рим. Казах му, че съм в Рим и той ми отвърна, че иска да се видим към 18,30 ч. Срещнахме се в хотел до летището. Първите ми мисли бяха за това, че той иска да се видим лично, за да види как ще се държа. Обадих се на мои съотборници от националния отбор за мнение и те ми казаха, че най-вероятно няма да ме повика за Световното. 

Тъжен съм, защото заслужавах да бъда там. Та аз играх полуфинал в Шампионската лига, представях се добре за Рома и това не бе достатъчно. Преди 4 години също не бях повикан, но тогава решение също не бе заради представянето ми. Тогава бях в Каляри, но обстоятелствата бяха различни. В следващите 4 години играх на много високо ниво в Рома, но и това не бе достатъчно. 

Признавам, че решението на Мартинес да дойде да ми каже в очите е правилното. Аз щях да направя същото. Той започна с това, че съм топ играч и съм много важен за Рома и че ако беше треньор на клубен отбор щял да го изгради около мен. Но не било същото за националния отбор, където няма достатъчно време. 

Каза ми, че съм прекалено важен, за да съм резерва. Че не съм като младите играчи, които ще са доволни дори на минута игра. В някои части разбирам това, което ми каза, защото той говори за тактически избор. Но след това се замисляш, че ако един от централните полузащитници се контузи ще трябва някой младок ли да влезе? 

Може би си мисли, че се държа лошо на резервната скамейка. Но аз никога не съм правил проблеми, все пак имам 39 мача и в 30 съм бил титуляр. Което означава, че вече съм бил там. 

Няма да бъда в Русия. Има само едно позитивно нещо в цялата история - ще имам 5 седмици за почивка. Ще гледам мачовете по телевизията. Най-малкото защото уважавам съотборниците си. Еден Азар, Фелайни ми писаха, за да ме успокоят. Същото направиха Мертенс, Де Бройне и Фертонген. Пожелавам им всичко най-добро, надявам се да се представим добре на Световното. Имаме играчи, които могат да станат световни шампиони. Защо да не вярваме”, каза още Наинголан.