Приятната изненада от Евро 2016 Исландия продължава да изумява с представянето си, след като измъкна 1:1 от Аржентина в първи мач от група "D" на Мондиал 2018. В големия грешник за южноамериканците се превърна Лео Меси, който в средата на второто полувреме профука дузпа.

Серхио Агуеро откри резултата в 19-ата минута с първия си гол на световни първенства от три участия. Викингите изравниха малко по-късно след неубедителни намеси на вратаря Уили Кабайеро. Историческият гол за дебютанта на подобен форум заби Алфред Финбогасон.

След почивката латиносите натиснаха, но не намираха пролуки през отлично подредената защита на съперника. В 64-ата минута Евер Банега спечели дузпа, от която голямата звезда Меси не вкара. Това беше и четвърти пропуск за него от бялата точка от последните му седем опита.

В следващия кръг на 21 юни Аржентина среща Хърватия, а на следващия ден играят Нигерия и Исландия.

Проследете развоя на мача по минути ТУК!


Селекционерът на Аржентина Хорхе Сампаоли заложи в предни позиции на Лео Меси, Анхел Ди Мария, Серхио Агуеро и младия Максимилиано Меца. Нападателното дуо на италианския хегемон Ювентус Пауло Дибала – Гонсало Игуаин седна на пейката.

Там беше и  Федерико Фацио, а в центъра на защитата играха Маркос Рохо и Николас Отаменди. Бранителят на Левски Холар Ейолфсон остана резерва, а в предни позиции за Исландия действаха опитните Гилфи Сигурдсон, Емил Халфредсон и Алфред Финбогасон.

Мачът на стадион "Спартак" в Москва започна на много високо темпо и още в 5-ата минута Лео Меси центрира от фаул, но Маркос Рохо и Николас Отаменди не успяха да засекат. Аржентина продължи да натиска свирепо и 180 секунди по-късно пропусна златен шанс да поведе. Меси отново подаде отлично, този път на точката за дузпата. Там Николас Талифико изпревари Биркир Бярнасон и засече с глава, но покрай целта.

Исландия показа зъби в следващата атака, при която Бярнасон беше изпуснат от неориентираната аржентинска защита и стреля от движение, но топката профуча покрай целта. После много неточен изстрел на Отаменди излезе в аут, а вратарят Ханес Халдорсон спаси фалцов изстрел на Меси от десния фланг.

В 21-ата минута вратарят отново улови изстрел на петкратния носител на Златната топка, но малко след това капитулира. Рохо пробва удар от дистанция, но топката попадна в Серхио Агуеро. Голмайстор №1 в историята на Манчестър Сити се завъртя и с безпощаден изстрел матира стража за 1:0!

Секунди по-късно Исландия изравни след последователни грешки на вратаря Уили Кабайеро. При последната той не изби по най-добрия начин удар Гилфи Сигурдсон и прати кълбото право в краката на Алфред Финбогасон, който от непосредствена близост нямаше как да сбърка за 1:1!

До края на полувремето Аржентина натисна, но изстрели на Отаменди и Лукас Билия не застрашиха сериозно викингите, а шут на Меси с левия крак беше блокиран. Кабайеро пък изби изстрел на Гилфи Сигурдсон, по-късно халфът на Евертън не уцели вратата. Статистиката за първите 45 минути показваше 82% владеене на топката за южноамериканците, но резултатът беше равен.

След почивката Аржентина атакуваше, но не можеше да пробие отличната исландска защита. Така се стигна до 62-ата минута, когато Хордур Магнусон настъпи отзад резервата Евер Банега и главният съдия Шимон Марчиняк от Полша посочи бялата точка. Зад топката застана Меси, но Халдорсон с чудесна намеса спаси удара му!

В 81-ата минута асът на Барселона можеше да се реваншира. Той отправи великолепен удар с левия крак към далечната греда, но сантиметри го разделиха от гола.

До края не падна нов гол и мачът завърши без победител.

Аржентина – Исландия 1:1

Голмайстори: 1:0 Агуеро (19), 1:1 Финбогасон (23)

Аржентина: 23.Уили Кабайеро, 16.Маркос Рохо, 14.Хавиер Масчерано, 17.Николас Отаменди, 3.Николас Талиафико, 18.Едуардо Салвио, 13.Максимилиано Меца (84-Игуаин), 5.Лукас Билиа (54-Евер Банега), 11.Анхел Ди Мария (75-Павон), 19.Серхио Агуеро, 10.Лионел Меси
Селекционер: Хорхе Сампаоли

Исландия: 1.Ханес Тор Халдорсон, 14.Кари Арнасон, 18.Хордур Магнусон, 6.Рагнар Сигурдсон, 2.Биркир Севарсон, 20.Емил Халфредсон, 7.Йохан Берг Гудмундсон (63-Шрам), 10.Гилфи Сигурдсон, 8.Биркир Бярнасон, 17.Арон (76-Скуласон), 11. Алфред Финбогасон (89- Сигурдарсон)
Селекционер: Хеймир Халгримсон

Москва, ст.: "Спартак"
Съдия: Шимон Марчиняк (Полша)
Жълти картони: няма

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/MK-vxB07RIQ" frameborder="0" allow="autoplay; encrypted-media" allowfullscreen></iframe>