Галерия

Бившата номер 1 в света Анджелик Кербер (Германия) спечели за първи път в кариерата си титлата при жените на Откритото първенство на Великобритания по тенис. На финала поставената под номер 11 в схемата Кербер победи седемкратката шампионка Серина Уилямс (САЩ) с 6:3, 6:3 за 65 минути.

Кербер е първата германка, която печели титлата след Щефи Граф през 1996 година. Двубоят беше повторение на финала от 2016-а година, когато обаче победителка стана Серина Уилямс.

30-годишната германката доминираше през целия мач. Тя започна с пробив и поведе с 2:0, след което американката взе три поредни гейма. Кербер отговори със серия от пет поредни гейма, с които приключи първия сет и поведе във втория.

Германката взе подаването на Уилямс за 4:2, което се оказа решаващо, а след това без проблеми затвори мача. За Кербер това е трета титла от Големия шлем в кариерата й. Тя спечели Откритото първенство на Австралия и на САЩ през 2016 година.

"Това е една осъществена мечта за мен. Серина е завършен шампион, голяма личност и вдъхновение за всички нас. Аз съм сигурна, че Серина ще спечели скоро нова титла от Шлема. Това беше перфектният мач. Благодаря на всички за подкрепата", каза Кербер след мача.

36-годишната Уилямс игра за 30-и път в кариерата си на турнир от Големия Шлем. Тя има общо 23 трофея, от които 7 от "Уимбълдън".

"Беше много вълнуващо, много хубави две седмици. Радвам се, че стигнах толкова далеч. Очаквам с нетърпение следващите предизвикателства. Посвещавам този успех на всички майки, които се опитват да преследват мечтите си. Кербер е невероятна дама, тя е мой приятел. Това е първата й титла тук и знам какво означава това", каза Уилямс по време на церемонията по награждаването.