Световният номер 2 в мъжкия тенис Рафаел Надал е уверен, че ще бъде напълно готов физически за Откритото първенство на Австралия, където ще се бори за спечелването на 18-а си титла от турнирите от Големия шлем.

32-годишният испанец се оттегли от полуфиналите на Откритото първенство на САЩ през септември заради болки в дясното коляно, а в началото на ноември претърпя операция на глезена.

Запитан днес може ли да оцени физическата си форма от 1 до 10 преди началото на демонстративния турнир в Абу Даби, Надал каза: "Не знам. Не съм много добър с числата".

"Започнах да тренирам преди две седмици и правя малки стъпки напред. Искам просто да съм сигурен, че се движа напред, а не правя стъпка назад. Знам, че имам време, за да съм готов за Мелбърн на 100 процента", добави испанецът.

Откритото първенство на Австралия започва на 14 януари.

Надал, който спечели 17-ата си титла от Шлема през юни на "Ролан Гарос", каза, че е щастлив с прогреса, който има, но "разбира се трябва да докажа на себе си това в състезанията и се надявам, че участието ми в Абу Даби ще помогне да направя първите си стъпки".

В демонстративния турнир ще участва и номер 1 в света Новак Джокович, който през февруари претърпя операция на лакътя на дясната ръка. 

"Бяха много вълнуващи 12 месеца. Миналата година тук все още имах травма на лакътя, което доведе до операцията. Аз съм благодарен, защото този сезон ме научи да разбирам себе си като тенисист и като човек. Наистина трябваше да копая дълбоко, за да обърна нещата в своя полза", каза сърбинът. 

Джокович, който вече има 14 титли от турнирите от Големия шлем, а през 2018 година спечели "Уимбълдън" и Откритото първенство на САЩ, добави, че неговите цели са се променили.

"Чувствам, че не давам приоритет на успеха на корта само заради успеха, както беше преди преди около пет години. За мен тенисът сега е по-скоро платформа за други неща - за ценностите, които искам да споделя, и за посланията, които искам да дам на младото поколение", коментира Джокович.