Световният №1 Новак Джокович се класира на финала на Australian Open, след като разгроми французина Люка Пуй (№28). Сръбската звезда се наложи с категоричното 6:0, 6:2, 6:2 за едва час и 25 минути.

В спор за трофея Ноле ще срещне Рафаел Надал, който се класира по безапелационен начин за решаващия мач без загубен сет. Това ще бъде едва втори финал между двамата в Мелбърн. Единственият досега случай е от 2012 г., когато сърбинът печели с 5:7, 6:4, 6:2, 6:7(7), 7:5.

При успех Джокович ще изпревари Роджър Федерер и австралийската легенда Рой Емерсън (преди Оупеън ерата) по титли. В момента тримата са печелили турнира 6 пъти, докато Надал 1 път. Това се случва през 2009 г. след 7:5, 3:6, 7:6(7), 3:6, 6:2 над Федерер.

Иначе Ноле води в преките двубои с Матадора: 27 срещу 25 успеха, а за последно играха миналата година в 1/2-финал от "Уимбълдън" и Новак спечели драматично с  6:4, 3:6, 7:6(9), 3:6, 10:8 след 5 часа и 14 минути игра. 

Срещата на "Род Лейвър Арина" между Джокович и Пуй  и се превърна в истински рецитал на сърбина, който не даде абсолютно никакви шансове на 24-годишния си съперник.

Джокович бе безгрешен в първия сет и го затвори след само 23 минути игра. Във втората част Пуий все пак успя да спечели две от подаванията си, но все още бе твърде далеч от нивото на Джокович. Загубеният втори сет окончателно прекърши съпротивата на Пуий и в третия Джокович отново доминираше тотално, давайки само два гейма на съперника си.

"Това беше един от най-добрите ми мачове. Всичко в играта ми се получаваше. Това е труден момент за Лука, но му пожелавам всичко най-добро. Той има качествата да бъде играч от топ 10 и този мач ще бъде много ценен за него. Миналата година, когато бях контузен, вярвах, че мога да се върна на това ниво. Винаги вярвам в способностите си и това ми помага. Преди мача говорих 45 минути с 4-годишния ми син и той ми пожела успех. Сега ми предстои мач с Надал, а всяка среща с него е преживяване за цял живот", каза Джокович след победата.