Най-добрият български тенисист Григор Димитров отпадна в третия кръг на турнира по тенис на червени кортове от сериите "Мастърс" в Монте Карло с награден фонд 5,2 милиона евро. Димитров загуби от поставения под номер 2 Рафаел Надал (Испания) с 4:6, 1:6 за 94 минути.

Двубоят беше повторение на миналогодишния полуфинал в надпреварата, който Надал спечели със същия резултат по пътя си към рекордната 11-а титла в Княжеството. Хасковлията навакса ранно изоставане от 1:4, но след 4:4 испанецът взе осем от следващите девет гейма, за да триумфира за 12-и път в 13 мача срещу съперника.

Димитров не успя да защити точките от полуфинала през миналия сезон, заради което ще изпадне от топ 40 на световната ранглиста. В понеделник той ще се свлече от 28-ото до в най-добрия случай 42-ото място в класацията на АТП, като може да бъде изпреварен още от Душан Лайович (Сърбия) и от Пиер-Юр Ербер (Франция), ако те спечелят следващите си мачове в Монте Карло.

Със сигурност, обаче, това ще бъде най-лошата позиция на Димитров в световната ранглиста от декември 2012 година, когато той беше 48-и.