Рафаел Надал пропусна трета възможност да играе за титла на любимата си настилка през този сезон, след като загуби с 6:7(2), 6:7(4) срещу поставения под номер 9 в схемата на турнира от сериите "Мастърс" в Мадрид - Стефанов Циципас.

Гръцкият тенисист ще играе срещу Новак Джокович за титлата на надпреварата на червени кортове.

"Не направих най-добрия си мач. Знаех как трябва да играя, беше ми ясно, но просто не бях способен да го направя. Не се чувствах уверен и загубих. Няма смисъл да се задълбаваме. Печелех дълги години на тази настилка, но сега нещата се променят. Близо до тази форма съм, но просто не побеждавам", каза Надал след мача.

Испанецът, поставен под номер 2, все още няма трофей през сезона, а в предните два турнира в Монте Карло и Барселона загуби отново на полуфиналите.

Циципас беше агресивен от самото начало и спечели шест пробива срещу Надал, отразявайки 11 от 16-те възможности за испанеца. Така той се класира за четвърти път на финал през сезона и може да бъде първият тенисист с три трофея, след като спечели тези в Ещорил и Марсилия. Циципас има и най-много победи през 2019-а година с общо 27.

"Показах боен дух. Излязох на корта психически подготвен, както трябва да бъде и на финала. Джокович играе много добър тенис в момента и няма да ми бъде лесно", каза той.