Още по темата

 

Футболната звезда Жерард Пике, който е част от инвеститорите, променили формата на тенис-турнира Купа Дейвис, се надява и вярва, че то може да се превърне в супер-събитие през септември. Но за да се случи това, той трябва да получи подкрепата от АТР.

Бранителят на Барселона в последните години е част от множество проекти извън своя спорт, а сега е представител на консорциума Космос, който вложи 3 милиарда долара за 25 години. На всички е ясно, че турнир като този с участието на големите звезди в тениса, не е подходящ в календара в края на годината.

Но като за първо издание на новия формат, който събра 18 отбора и се проведе в мадридската Ла Каха Магика- домакин и на следващото издание през 2020-а година, може да отбележи успех въпреки някои критики. Мачовете бяха интересни, въпреки че завършваха късно през нощта и се бореха за повече зрителско внимание.

Но "Слонът в стаята" е новата Купа на АТР, която стартира след 6 седмици и събира 24 отбора. Мачовете трябва да се играят в Австралия точно преди началото на първия турнир от Големия шлем- Откритото първенство на Австралия в Мелбърн.

А идеята на Пике е да обедини двата турнира и да получи повече подкрепа от АТР за избора на подходящ период за провеждане. Той игра в мача на Барселона срещу Леганес, спечелен с 2:1 в Примера, преди да направи кратко посещение на Мадрид за мача между Испания и Великобритания от тенис-турнира за Купа Дейвис. И сам признава, че двете събития са твърде близо едно до друго в тенис-календара, което не гарантира успехи.

Още по темата

 

Пике се надява на промени във върха на АТР, където италианецът Андреа Гауденци може да смени Крис Кемрод като президент и така да се увеличат шансовете за диалог.

"През миналата година ние определено опитахме да търсим диалог с АTP. Определено ситуацията не беше идеална за нас при разговорите с президента", обясни Пике, като беше рамо до рамо с шефа на ITF Дейвид Хегарти.

"Мисля, че Новак и Рафа, като номер 1 и 2 в света на тениса, изразиха ясно мнението си и то е, че искат само едно подобно събитие. И ако е възможно, да бъде разположено през септември в рамките на две седмици. Това е и нашето желание, нашето предложение към АТР. Няма смисъл да има две сходни състезания в кратък период в рамките на една година, казва още Пике.

Снощи в първия финал в новото издание Испания победи с 2:0 Канада.