Световният номер 3 Роджър Федерер бе много близо до сензационно отпадане още в третия кръг на Откритото първенство на Австралия, но все пак успя да победи представителя на домакините Джон Милман с 4-6, 7-6(2), 6-4, 4-6, 7-6(8) в маратонски сблъсък.

Милман шокира Федерер на осминафиналите на Ю Ес Оупън в четири сета през 2018 и сега отново бе близо до победа над рекордьора по титли от Големия шлем. От самото начало на мача 30-годишният австралиец бе много солиден от основната линия и натискаше форхенда на съперника си, предизвиквайки грешки от швейцареца.

Милман успя да стигне до два пробива в първия сет, за да го спечели с 6-4, а във втората част не се стигна до нито един пробив, но Федерер се наложи в тайбрека със 7-3. В третия сет шесткратният шампион бе стабилен на собствен сервис и постигна един пробив, за да се доближи на сет от победата.

Милман обаче не се отказа и реализира единствения пробив в четвъртата част, за да вкара мача в решаващ пети сет. В него играта бе равностойна и след по един разменен пробив се стигна до дълъг тайбрек. В него Милман започна по-уверено и след няколко добри уинъра поведе с 8-4, за да се доближи на две точки от крайния успех. Федерер обаче показа класа, за да вземе шест поредни точки и да спечели мача след малко над четири часа игра.

Швейцарецът завърши мача с 16 аса, 62 печеливши удара и 82 непредизвикани грешки. За него това бе победа номер 100 в Мелбърн и по този начин той се превърна в първия тенисист в историята, който има поне 100 успеха на два различни турнир от Големия шлем (101 на Уимбълдън). На осминафиналите Федерер ще се изправи срещу унгареца Мартон Фучович, който по-рано днес победи Томи Пол с 6-1, 6-1, 6-4.