Рафаел Надал се класира за четвъртфиналите на Откритото първенство на Австралия за 12-ти път в кариерата си, след като победи местния фаворит Ник Кирьос с 6-3, 3-6, 7-6(6), 7-6(4) в интересен мач на Род Лейвър Арина. Кирьос се появи на корта с екип на Коби Брайънт в памет на легендарния баскетболист, който загина в хеликоптерна катастрофа в калифорния вчера.

За последно Кирьос и Надал се срещнаха във втория кръг на Уимбълдън, когато Надал спечели с абсолютно същия резултат, като днес решителността на испанеца в най-важните точки отново се оказа от ключово значение за крайния резултат. Левичарят от Майорка започна двубоя с голям интензитет в играта си и постигна ранен пробив, за да вземе първия сет с 6-3. Кирьос вдигна нивото си във втората част и след като отрази три възможности за пробив, на свой ред взе подаването на испанеца и изравни резултата. В третия сет Кирьос отрази единствената възможност за пробив и се стигна до тайбрек, в който Надал успя да се наложи с 8-6. Рафа изглеждаше близо до успеха след ранен пробив в четвъртата част, но австралиецът намери сили да се върне в мача и да стигне до тайбрек. В него отново Надал бе пределно концентриран и затвори мача след три часа и 38 минути игра.

<iframe src="https://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2FAustralianOpen%2Fvideos%2F2564157057206202%2F&show_text=0&width=560" width="560" height="315" style="border:none;overflow:hidden" scrolling="no" frameborder="0" allowTransparency="true" allowFullScreen="true"></iframe>

Носителят на 19 титли от Големия шлем завърши мача с впечатляваща статистика – 64 печеливши удара срещу едва 27 непредизвикани грешки, както и 65 процента успеваемост при излизанията на мрежата (24/37). С днешния успех Надал достигна 41-ия си четвъртфинал в турнири от Големия шлем, където ще срещне австриеца Доминик Тийм, който по-рано днес записа чиста победа над Гаел Монфис.

Без загубен сет за четвъртфиналите се класира седмият поставен в схемата Александър Зверев. Германецът нанесе първо поражение на Андрей Рубльов от Русия за сезона след 6-4, 6-4, 6-4 и ще се изправи срещу ветерана Стан Вавринка в спор за място на полуфиналите. /БГНЕС