Световният №2 Новак Джокович се класира на финал на Australian Open, след като победи с 7-6 (1), 6-4, 6-3 Роджър Федерер в дългоочаквания 1/2-финал между двамата.

Швейцарската легенда оказа съпротива само в първия сет, тъй като беше измъчван от физически проблеми преди сблъсъка и това определено му се отрази.

Джокович ще защитава титлата си срещу победителя от двойката Доминик Тийм – Александър Зверев, които се изправят един срещу друг утре.

Освен това Джокович постигна победа №27 срещу Федерер в 50-ия мач между двамата. Така Ноле ще преследва осма титла в Мелбърн от осем финала.

Той е рекордьор по трофеи на Australian Open и гони отличие №17 от турнирите от Големия шлем. Най-много има Федерер – 20, а Рафаел Надал, който отпадна на 1/4-финалите от Тийм, е с 19.


Преди сблъсъка анализаторите не даваха почти никакви шансове за успех на Федерер заради физическите му проблеми по време на маратонския мач с Тенис Сандгрен на 1/4-финалите, но шесткратният победител в турнира започна силно срещата и поведе с пробив и 4-1.

Джокович бе много колеблив в тези моменти, но успя да се измъкне от ситуация 0-40, за да не изостане с два пробива, след което на свой ред проби, когато Федерер сервираше за сета при 5-3.

В крайна сметка се стигна до тайбрек, в който сърбинът се наложи категорично със 7-1, предава БГНЕС. От този момент Новак пое контрол над събитията на корта и макар че съперникът му се бори до последно, Джокович постигна по един пробив във втория и трети сет, което му бе достатъчно за чист успех след два часа и 18 минути игра.

След проблемите в началото на днешния мач сърбинът стабилизира играта си и завърши с 11 аса и 31 печеливши удара срещу едва 18 непредизвикани грешки. От своя страна Федерер направи 46 уинъра и 35 непредизвикани грешки.

При успех в неделя сърбинът ще измести Надал от първото място в световната ранглиста. 

Снимки: БГНЕС