Голямата новина в тениса сега е тежката травма на Роджър Федерер, която го принуди да се оперира в Швейцария и да пропусне няколко големи турнира чак до сезона на трева. Ако превъртим лентата назад с близо четири години, ще си спомним за най-голямата контузия на 20-кратния шампион от Големия шлем, която накара всички да го отпишат.

В един януарски следобед на 2016 швейцарецът пълни ваната у дома за малките близначки и в този момент усеща нещо странно. „Беше много просто движение, може би такова, каквото съм правил милиони пъти в живота си“, припомня си Федерер как е усетил прищракване на лявото коляно. „Не мислих много за това, когато се случи“.

Няколко седмици по-късно обаче е принуден да легне на хирургическата маса за артроскопска операция на скъсан менискус. А след това не си даде достатъчно време за възстановяване, болката в коляното му се завърна и бившият №1 рухна на полуфинала на Уимбълдън срещу Милош Раонич.

Последва труден период за Федерер, който трябваше да преглътне нова болка, свързана с олимпийската мечта за златен медал на сингъл. Той пропусна игрите в Рио и US Open по съвет на лекарите и за първи път от близо 15 години изпадна от топ 10.

„Докторите ме посъветваха, че ако искам да продължа още няколко години в Тура без контузии, което и възнамерявам да направя, трябва да дам и на коляното, и на цялото си тяло нужното време за пълно възстановяване“, каза тогава Роджър, цитиран от Independent.

Тази година Федерер преживява дежавю – артроскопска операция на коляното, този път на дясното, през февруари, по време на Олимпийска година. На всички е ясно колко голямо е желанието на швейцареца да се бори за златото в Токио, тъй като в Лондон през 2012 загуби на финала от Анди Мъри и остана само с шампионски медал на двойки от Пекин.

Когато обаче Роджър се оперира през 2016, много тенис анализатори и специалисти го отписаха като основен претендент за спечелване на титли от Големия шлем. Тогава Маестрото беше на прага на своите 35 години, а това лято ще е на 39, което със сигурност отново ще накара коментаторите да говорят за края на кариерата му.

Какво се случи, след като Федерер оперира коляното си през 2016 и пропусна шест месеца пълноценен тенис? Завърна се на Australian Open и показа невероятния си характер в онези петсетови мачове срещу Кей Нишикори и Стан Вавринка, за да стигне до финала. А класиката, която сътвориха с Рафаел Надал в този етап от турнира, винаги ще се помни – 6-4 3-6 6-1 3-6 6-3 за Маестрото и титла №18 от Големия шлем.

Целият този възход продължи с успех на любимия Уимбълдън, а година по-късно, отново в Мелбърн, швейцарецът закръгли броя шлемове на 20.

Тази година бившият №1 достигна до полуфиналите на Australian Open, където загуби от Новак Джокович. Всички очакваха завръщането му на корта, но Роджър обяви тъжна новина за феновете на тениса: „Дясното ми коляно ме тормози от известно време. Надявах се да се оправи, но след преглед и дискусия с екипа ми, реших да се подложа на артроскопска операция в Швейцария. След процедурата докторите потвърдиха, че това е било правилното решение и са уверени, че ще се възстановя напълно… Благодарен съм за подкрепата на всички. Нямам търпение да играя отново скоро, ще се видим на тревата“.

Маестрото трябваше да играе в Дубай, Индиън Уелс, Богота, Маями и на Ролан Гарос, а особено разочарован от новината е турнирният директор на „мейджъра“ в Париж – Ги Форже. Той разясни още детайли около операцията на Роджър, потвърждавайки, че е същата като онази преди четири сезона.

„Проведох разговор по телефона с агента му (б.а. – Тони Годсик). Роджър е претърпял лека операция заради проблем с менискуса, за който е знаел преди“, каза Форже за френския L’Equipe.

„Ще се наложи да прекара четири седмици, в които няма да може да прави почти нищо друго освен да се възстановява. Ще загуби ритъм, но ако се върне прекалено рано, коляното му може да пострада“.

Миналата година носителят на 20 титли от Големия шлем игра на Ролан Гарос за пръв път от четири сезона, като планираше да го направи и през настоящия. Бившият №1 ще загуби много точки за световната ранглиста, тъй като през 2019 спечели титлата в Дубай, игра финал в Индиън Уелс и спечели в Маями. В Париж имаше да защитава полуфинал.

„Разбирам, че за него ще бъде много трудно да се завърне към състезанията и да започне да играе петсетови мачове на клей. Това е умно решение от негова страна“, призна Ги Форже, като в същото време не скри разочарованието си, че Федерер няма да радва феновете по трибуните на „Филип Шатрие“.

„Участието на Роджър тук миналата година беше невероятно и, разбира се, имаше много очаквания към него относно представянето му през настоящия сезон“.

Пол Анакон, който работи с Федерер от 2010 до 2013, сподели колко по-трудно става да се завърнеш с напредването на възрастта. Той обаче е оптимист, че 20-кратният шампион от Големия шлем може да изненада всички на Уимбълдън, така както го направи в Мелбърн през 2016 г.

„Не съм напълно готов да го отпиша“, каза Анакон в интервю за The New York Times. „Погледнете актива му на трева и вижте колко уникална е играта му за тази настилка. Не виждам причина защо все още да не може да спечели Уимбълдън“.


Материал на TennisKafe.com