Президентът на ATP Андреа Гауденци заяви, че се надява сезонът на клей и Ролан Гарос да се проведат през септември, след като сезонът в тениса пострада от пандемията от COVID-19.

„Ако успеем да подновим сезона през август, ще спасим три турнира от Големия шлем и шест Мастърса от сериите 1000, в противен случай проблемите ще се увеличат десетократно. Работим върху хипотезата за четири седмици на клей след Ю Ес Оупън, с провеждането на надпреварите в Мадрид и Рим преди Ролан Гарос“, сподели той в интервю с италиански медии.

Тенис кампанията е преустановена от началото на миналия месец и няма да се завърне до 13 юли най-рано след отмяната на Уимбълдън за първи път от Втората световна война насам. Решението за Ол Ингланд Клъб, най-старата и престижна надпревара от Големия шлем, последва преместването на Откритото първенство на Франция по тенис от традиционния слот май-юни за септември-октомври.

Гауденци добави, че Ролан Гарос няма да бъде санкциониран за решението да отложи и премести турнира. „Сега работим заедно. Тенисът се нуждае от обединение, Париж взе решението от страх, те направиха грешка. Но я осъзнават“. Всичко зависи от вируса, който уби близо 90 000 души и зарази над 1.5 млн. по света, като най-сериозно пострадали са САЩ и Европа.

„Направихме 50 версии на календара, които променяме всекидневно. Уверен съм, че сезонът в Щатите може да започне през август с Мастърса в Торонто, да продължи с този в Синсинати и впоследствие Ю Ес Оупън. По този начин ще се изиграят три турнира от Шлема и шест Мастърса 1000 (към тях спадат още тези в Шанхай и Берси) и сезонът ще бъде 70% спасен. Разбира се, ако целият американски слот бъде пропуснат, трудностите ще се увеличат десетократно“, повтори 43-годишният шеф на Тура при мъжете, който застана начело през януари.

Гауденци разкри, че опциите се разглеждат в съответствие със Съвета на играчите, където са Роджър Федерер, Рафаел Надал и Новак Джокович. Той подчерта, че се надява финалите на ATP в Лондон да се проведат по план между 15-22 ноември. „Зала „О2“ е налична само в седмицата, за която сме обявили турнира. Не съм фен на закритите врати, това е само в краен случай“.

От Тура обмислят и вариантите за подпомагане на по-нискоранкираните състезатели и турнири. „Нашата система е солидна, може да продължи година без тенис, но не повече от това. Но разговорите за август, септември, октомври и ноември засега са само хипотетични – всички тези планове може да не се осъществят, защото може да стартираме дори следващата година“, завърши той за Gazzetta dello Sport. /БГНЕС