Зашеметяващите обрати в полуфиналите на Шампионската лига повдигнаха въпроса около това, какво е необходимо на един отбор да излезе победител при привидно непреодолимо изоставане. Част от отговора се крие в главите на футболистите, пише "Дойче веле".

Ако малцина, с изключение на Юрген Клоп и неговия отбор, са вярвали, че "Ливърпул" може да направи обрат след загубата с 0:3 в Барселона, то вероятно още по-малко биха повярвали, че "Тотнъм" може да се върне в играта от изоставане с общо три гола на почивката срещу "Аякс".

Все пак отборът на Клоп и този на Маурисио Почетино сътвориха впечатляващи обрати във вторник и сряда, за да поставят изцяло английски финал на 1 юни в Мадрид. Очевидно и двамата мениджъри е трябвало да се подготвят добре тактически и да вземат правилните решения по време на мача, но дали начинът на мислене на играчите е това, което им помогна да се справят с почти невъзможни задачи?

Професор Йенс Клайнерт, ръководител на психологическия институт в спортния университет в Кьолн, заяви, че подвизите на "Ливърпул" и "Тотнъм" могат да бъдат направени, ако на първо място присъства правилната психическа нагласа.

"Трябва да бъдете оптимисти, че сте способни да обърнете нещата. Намирам за много интересно, когато Юрген Клоп заяви преди втория мач на "Анфийлд", че отборът му е бил в състояние да вкара два гола в последните пет минути", казва Клайнерт.

Самостоятелна ефективност

Това не се отнася само до неясното убеждение в способностите на някого, а нещо много по конкретно, което психолозите наричат самостоятелна ефективност.

"Това е убеждението, че имаш определени способности, технически и тактически умения, които ви правят способни да бъдете успешни в такива ситуации. От една страна, това е комбинацията от оптимизъм и положителна психическа нагласа, но и ясна представа какво може да бъде направено. Това прави отборът изключително силен в подобни ситуации", казва Клайнерт.

Освен настъплението в атака със смяната на Виктор Уаняма с нападателя Фернандо Йоренте на почивката, Почетино трябваше да намери правилните думи, за да накара играчите си да повярват, че обратът е действително възможен. Това беше изключително важно, като се има предвид, че в продължение на седмици "шпорите" се опитват да намерят ритъма си във Висшата лига.

Според Клайнерт формата не била толкова голям проблем, колкото си мислите. "Важното е как играчите виждат себе си. Футболистите на "Тотнъм" знаеха на какво са способни и какво са постигнали в миналото, дори и да не са се справили толкова добре в последните седмици".

По думите му Почетино би могъл да използва миналите успехи, за да убеди играчите си да повярват, че обратът не е само теоретична възможност.

Другата страна на монетата

Отборът, който се бори да обърне изоставането си, е само едната страна от уравнението. Съперниците могат да се окажат хванати в капана по начина си на мислене, че просто ще се опитат да устискат преднината си, което може да предизвика страх от провал.

Този ефект се усилва, когато атакуващата страна върне един гол, както направи "Ливърпул" с гола на Дивок Ориги в седмата минута или при първото попадение на Лукас Моура за "Тотнъм" в 55-ата минута.

Страхът води до грешки

Това, което Клайнерт описва като дефанзивен начин на мислене, може да има отрицателен ефект върху защитаващия се отбор. "Тази емоционална нагласа в тима всъщност води до малки грешки, които те не биха направили".

Ефектът се усилва с приближаването на победата за защитаващия се отбор, особен в ключов мач като полуфинал в Шампионската лига.

"Когато се съберат заедно оптимизмът, вярата и самочувствието от страна на атакуващия отбор и страхът от загубата на защитаващия тим, можете да разберете защо се появяват малки грешки, които правят подобни обрати възможни", казва Клайнерт.

И докато той отбелязва, че психологическата страна на играта е само малък аспект за осъществяването на обрат или краен успех, тя може да бъде решаваща в оспорван мач. Вероятно като този, който предстои между Клоп и Почетино в Мадрид...

 

Превод на "Дневник"