Женският национален отбор по волейбол на България замина за участие в олимпийската квалификация в Шревънпорт.Босър (САЩ). Селекционерът Иван Петков се надява тимът да съумее да покаже своя потенциал.

"Физически сме добре, подготвени сме. Направихме няколко контроли, всяка една от тях дава информация къде имаме проблеми, какви корекции трябва да бъдат извършени в различните фази на играта, къде би допускал грешки отбора. Проблемите в един отбор никога не свършват, но те трябва да се решават. Елица Василева вече е с отбора. Все още има моменти на сработка с нея, но тя е много класен състезател, който трябва да ни даде ниво и психологическо равновесие вътре в отбора. Защото в изминалите мачове от ВНЛ на моменти играем като равни с равни със много силни отбори и не ни достига нещо в заключителните моменти. Тя би трябвало да ни донесе тази разлика и това, което търсим", заяви Петков преди заминаване за САЩ.

Специалистът е категоричен, че и трите мача на българките ще бъдат изключително трудни.

"На квалификацията предстоят три трудни мача. Аржентина е отбор, който доста години играе в световния елит. Практикува американски стил, добре контролира топката във фаза защита, посрещане, има технични нападателки. За САЩ няма нужда да коментирам, американките са в топ 3 на световния волейбол. За Казахстан нямаме много информация, но типично руски стил на игра, високи момичета. Първата ни цел на турнира е постигане на победа над Аржентина. След това мислим за останалите. Имаме амбиции за добър волейбол, дано да съумеем да покажем нашият потенциал и да реализираме идеите, които имаме", каза още Иван Петков пред медиите.

Националният отбор на България по волейбол ще играе срещу Аржентина в първия си двубой от олимпийските квалификации за Токио 2020. Българките ще срещнат отбора от Южна Америка на 2 август от 23.00 часа.

На 4 август воденият от селекционера Петков състав ще премери сили с домакина и победител в Лигата на нациите САЩ в 1.00 часа. В последния си мач от квалификацията България ще се изправи срещу Казахстан на 5 август от 00.00 часа.

Само победителят ще се класира за олимпиадата в Токио през 2020 година.