Женският национален отбор по волейбол на България беше съвсем близо до реализирането на голяма изненада в група "С" от олимпийските квалификации за Токио 2020, но в крайна сметка не успя да повали класният тим на САЩ на олимпийската квалификация в Шривпорт.

Момичетата на Иван Петков отстъпиха на американките след петгеймова битка с 2:3 (25:21, 21:25, 25:21, 20:25, 10:15) във втория си мач на турнира, пред близо 3000 зрители в зала "Сенчъри Линк Сентър".

Родните представителки играха много сърцато, показаха страхотен дух и се представиха като истински бойци в този мач. Българките стартираха отлично, като изненадаха съперника и наложиха волята си в първия гейм. Домакините се съвзеха и на свой ред взеха втората част, като настъпи равенство 1:1.

"Лъвиците" показаха решителност и продължиха със страхотните си изяви, като спечелиха третата част и поведоха с 2:1 гейма. Американките обаче показаха класата си, като не позволиха повече изненади. Те се върнаха в играта с победа в четвъртата част, а мачът влезе в тайбрек.

В него националките ни се бориха, като поддържаха равенството до 9:9. След това обаче домакините наложиха волята си и надделяха с 15:10, като се поздравиха с крайната победа.

Така българските "лъвици" са на второ място във временното класиране в групата с 1 победа, 1 загуба и 4 точки. Тимът на САЩ излезе начело с 2 победи от 2 мача и 5 точки, с което дават сериозна заявка за спечелване на групата и квота за Олимпиадата. Само победителят в турнира ще се класира директно за Олимпиадата пред 2020 година.

Най-резултатна за българския тим беше капитанът на националките Елица Василева с 24 точки (2 блока и 43 процента ефективност в атака). Мирослава Паскова добави още 21 точки (1 ас и 53 процента ефективност в атака), Гергана Димитрова завърши с 14 точки.

За американките Джордън Ларсън реализира 23 точки (3 блока, 2 аса и 49 процента ефективност в атака) за победата. Джордън Томпсън завърши с 19 точки (1 блок и 38 процента ефективност в атака).

В последна среща от турнира волейболистките на България излизат срещу Казахстан. Мачът е на 5 август от 00.00 часа. Преди това, на 4 август, от 21.00 часа американките ще играят с Аржентина.