Пет клуба са издигнали кандидатурата на актуалния президент на БФС Борислав Михайлов за нов мандат, като вчера първи това направиха от Левски. Днес документи, с които предлагат Михайлов да се кандидатира отново, са внесли елитният Славия (София), Пирин (Разлог) и Хебър (Пазарджик) от Югозападната Трета лига, както и Места (Хаджидимово) от А областна група-Благоевград.

Кандидатура на Любослав Пенев все още не е внесена, но такава има от Ивайло Дражев, която е подадена от Ботев (Болярово).

Срокът за подаване на кандидатурите е 15 дни преди датата на конгреса, което означава 1-и февруари. До 7-и следващия месец Комисията по кандидатурите трябва да се произнесе за документите. Самата комисия, обясни Михайлов, няма право да спира кандидат. Това може да направи само Конгресът, като делегатите определят с вота си.

Комисията ще види кои са изрядни и кои имат пропуски. След като кандидатите внесат кандидатурите си, ще получат нов набор от документи, които също трябва да попълнят и да върнат.

546 клуба имат право на глас и ще могат да изпратят своите делегати на Общото събрание, което ще се проведе на 16-и другия месец. 145 клуба са лишени от право на вот и ще бъдат предложени за изключване заради липса на активна дейност.

117 клуба пък са предложени от Зоналните съвети на БФС да станат редовни членове. Ако бъдат приети, клубовете в България ще набъбнат на 663. Новите 117 обаче ще имат право да гласуват чак след четири години.