Валери Божинов бавно, но славно и в същото време тихичко се е устремил към края на кариерата си. Да, става дума за футболиста Валери Божинов, ако сте забравили. Тези дни той се показа отнякъде, защото е говорил нещо за тима на Босна и Херцеговина преди мача с България. Хубаво е от време на време някой да се сеща за него и по такива поводи, защото самия Валери съвсем ни забрави.

Вижте Благо Георгиев - спря с футбола, обаче продължава да е герой в светските хроники и предавания. Огънят трябва да се поддържа, нали? Вижте и Николай Михайлов - и той от известно време е далеч от сериозния футбол и не може да се кротне на едно място, но пък Николетките покрай него не си траят.

Каката на Валери Божинов обаче явно не е като на другите. Или поне временно сръбкинята Биляна не пълни жълтите рубрика с това къде са двамата, с какво се хранят и каква музика слушат. Няма вече малки котенца, има само голяма тигрица. Самият той от тигър в миналото, в момента се е свил до малко котенце. И друго – българският футболист рязко спря с видеоклипчетата си, заснети в автомобил и адресирани до негови партийни бойни другари в София. Какво става с Тони Найка, с Асенчо Таксито, ами с Дон Коци? Тези пичове в един момент станаха по-известни от социолога Андрей Райчев. 

Не че подобни закачливи моменти ни липсват, но от време на време ставаше весело и си чешехме езиците. Което пък изобщо не означава, че веселата част в живота на Божинката трябва обезателно да става обществено достояние. Или пък ако Валери си е мислел, че след като се изолира от шумотевицата, това ще преобърне нагоре футболната му кариера, не е познал. 

В момента той явно не е попаднал на правилно място в подходящ момент. Това изречение обаче го съпътства в последните години, когато той просто минава някъде, прибира доволно количество пари и пак закача табелката „свободен агент“. И като го слуша човек, винаги отива в новия си клуб, воден от чистосърдечни намерения да помогне и както на отбора, така и на себе си. А сме сигурни, че е точно така, защото Валери винаги е бил искрен и честен. И спрямо хората, с които работи, и с медиите, и с феновете.

Да, не е един и два пъти е ставало, че личният му мениджър е страхотен факир и владее изкуството на сделките. Ето, и сега той е на що годе прилично място за футбол. Знаете ли колко български нападатели си мечтаят някак си да се доберат до шампиона на Хърватска? Вземете Мартин Камбуров, който от години си стои в България. Вярно, че е машина за голове, но тук. А Божинката понеже е направил някакво име, в последните години името му работи за него и то въпреки очевидния регрес.

Изключително богатата му визитка, пълна с имена на големи отбори, но с малки цифри, му помага при всеки трансферен пазар. По едно време дори си мислехме, че някак си не е редно да обявим трансферния прозорец за затворен, ако Валери Божинов за пореден път не ни е скрил топката. И сме сигурни, че дори да не изиграе една минута за Риека до края на сезона, през лятото той пак ще си намери местенце, където да го картотекират и да му плащат за футболните умения.

Разбира се, има вариант да се активира клауза за тригодишен престой в шампиона на Хърватска. И ако това стане с оглед на статута му на твърда резерва, вече ще си помислим, че той или е страхотен чаровник и омайва работодателите си, или агентите му правят някакви схеми. Но няма как да прогнозираме, че Божинов може да остане някъде за повече от три години. Той май дори с някоя не е бил за такъв голям период от време. 

Желю Станков, "Тема Спорт"