Баскетболистите на Индиана направиха фантастичен мач и сразиха Кливланд с 98:80 на старта на плейофите, при това като гости. 

Пейсърс спечелиха напълно заслужено, а над всички бе Виктор Оладипо, който отбеляза 32 точки за гостите, които ще гостуват и в мач №2, но вече имат домакинско предимство срещу Кавс. 

Индиана започна много силно в защита и спря Кливланд без точка в продължение на няколко минути в първата четвърт. В същото време нападението на гостите вървеше и след първата част резултатът бе повече от шокиращ – 33:14 в полза на Пейсърс. 

Във втория период ЛеБрон опита да вдъхнови Кавалиърс с няколко добри отигравания, преднината бе намалена до 10, преди в последните 2 минути отново да се вдигне и след тройка на Майлс Търнър почивката резултатът бе 55:38 за гостите. 

В началото на третата част преднината на Пейсърс стана 23 точки, но в последните минути на периода домакините успяха да стопят изоставането си до 8 преди решаваща част. 

В нея ключовия момент бе при 7 точки аванс за Индиана, когато гостите вкараха 7 поред, 5 от които на Виктор Оладипо, за да се откъснат с 14 и до края не бяха застрашени, постигайки знаменита победа. 

ЛеБрон Джеймс завърши с трипъл-дабъл от 24 точки, 10 борби и 12 асистенции, но негов тим загуби за първи път в първия кръг на елиминациите след 2012-а – 21 поредни победи. Краля получи твърде малко подкрепа, но все пак той никога не е отпадал до момента в тази фаза, което е добра новина за отбора му.