Кевин Андерсън е първият финалист при мъжете на "Уимбълдън"!

Южноафриканецът елиминира Джон Иснър (САЩ) със 7:6(6), 6:7(5), 6:7(11), 6:4, 26:24 в епична битка, продължила 6 часа и 31 минути.

Двубоят се превърна във втория най-дълъг в историята на турнира, а по ирония на съдбата преди седем години Джон Иснър спечели най-дългия двубой срещу Николас Маю, който се игра в продължение на три дни.

Иснър пък напуска надпреварата с нов рекорд. Той наниза общо 214 аса в турнира и подобри досегашното върхово постижение, което принадлежеше на Горан Иванишевич - 212 аса. 

В първия сет липсваха пробиви, като в последвалия тайбрек осмият поставен Андерсън се наложи с 8:6. 

Този сценарий се повтори и във втория сет, който този път отиде на сметката на Иснър, който спечели тайбрека със 7:5. 

В третия сет двамата си размениха по един пробив, преди отново частта да бъде решена след тайбрек, спечелен от американеца с 11:9. 

В четвъртия сет Андерсън първи поведе с пробив, но Инсър моментално направи рибрейк. 

Южноафриканецът отново дръпна в резултата след нов пробив в деветия гейм, след който затвори сета на свой сервис за 6:4. 

В решаващия пети сет настъпи и жестоката битка между двамата, която продължи близо 3 часа. 

Разчитайки на мощния си начален удар и двамата печелиха убедително своите сервис геймове, като нито един от тях не успяваше да вземе превес. 

В крайна сметка в 49-ия гейм Андерсън успя да реализира решаващ пробив, а впоследствие да приключи мача в своя полза при 26:24. 

По този начин той се класира за първия си финал на „Уимбълдън“ и втори на турнир от Големия шлем.

В спор за трофея Андерсън ще се изправи срещу победителя от мача между Новак Джокович (Сърбия) и Рафаел Надал (Испания).