България завърши наравно 1:1 със Словения в двубой от Група 3 при Лига С на турнира Лига на нациите, игран на стадион "Васил Левски".

Пред около 5000-те зрители, които бяха дошли в студената ноемврийска вечер, футболистите на селекционера Петър Хубчев стояха по-добре на терена през първата част и изпуснаха няколко добри положения да поведат в резултата.

През втората част "лъвовете" продължиха да бъдат по-активни и заслужено поведоха в резултата, благодарение на Галин Иванов. Малко след това обаче Миха Зайц донесе равенството за словенците. 

Така България не успя да спечели първото място в групата си и поне засега не се класира за финалната фаза на надпреварата.

Родните ни "лъвове" трябва сега или да се класират на еврофиналите директно през квалификациите или да стискат палци на Норвегия, която да стори това и да ни освободи едно място за финалната фаза на Лига на нациите.


Двата отбора започнаха равностойно срещата, но гостите първи стигнаха до сериозна опасност в 11-ата минута. Роман Безяк проби отляво и отправи успоредно подаване за измъкналия се от нашите защитници Вербич. Футболистът засече топката, но я прати над напречната греда.

Отговорът на "лъвовете" не закъсня. В 15-ата минута Васил Божиков добре обърна развоя на акцията по крилото за Антон Недялков. Той веднага комбинира със Станислав Костов, насочи своя изстрел извън очертанията на вратата.

В следващите минути двата отбора се опитваха да се надиграят в средата на терена, като нашите момчета бяха с леко териториално предимство. В 33-ата минута Станислав Костов нахлу опасно и шутира технично от границата на наказателното поле. Топката обаче мина над вратата. 

В 41-ата минута Йосип Иличич демонстрира класа, след като проби през трима наши бранители. В този момент на решителен шпагат се хвърли Васил Божиков, който стопира евентуалната опасност пред вратата на Георги Петков. Така първото полувреме завърши без голове.

През втората част нашите момчета продължиха да стоят по-добре на терена и в 50-ата минута Ивелин Попов можеше да открие резултата. Нападателят се извиси над всички и с глава засече центране отдясно на Страхил Попов. Белец обаче улови с лекота.

В 62-ата минута Опасна словенска атака доведе до проблеми в защитата на "лъвовете". Иличич беше оставен непокрит, но отново не се възползва от добрия си коридор за стрелба, пращайки топката в аут.

В 68-ата минута "лъвовете" поведоха в резултата. Страхил Попов се отчете с поредно добро центриране, където този път чакаше за непокритият Галин Иванов. Появилият се като резерва футболист изигра ситуацията майсторски и с плонж матира Вид Белец - 1:0.

В 75-ата минута обаче словенците изравниха. Струна подаде добре отляво, където Миха Зайц овладя топката. Футболистът отправи плътен изстрел по земя и не остави шансове на Петков.

В последните минути на срещата българите бяха много близо до победата, но късметът за гостите бе налице. В добавеното време пък Роман Безяк можеше да нокаутира "лъвовете", но Петков показа класа и спаси.

България - Словения 1:1

Голмайстори:  Галин Иванов (68'), Миха Зайц (75')

България: Петков, Попов, Бодуров, Божиков, Недялков, Костадинов, Славчев, Димитров (Иванов 64'), Попов, Делев (Занев 73'), Костов (Василев 59')
Селекционер: Петър Хубчев

Словения: Белец, Скубич, Ротман, Андрас Струна, Дервишевич (Бийол 58'), Зайц (Щуац 88'), Иличич, Безяк, Блажич, Вербич (Ванцаш 73'), Мевля
Селекционер: Томаж Кавчич

София, стадион "Васил Левски"
Съдия: Хюсеин Гьочек
Жълти картони: С. Попов (България); Безяк, Бийол (Словения)