Новак Джокович успя по много драматичен начин да защити титлата си на Уимбълдън, след като спечели почти загубен мач срещу Роджър Федерер и след петсетова епична битка, която завърши 7:6(5), 1:6, 7:6(4) 4:6, 12:12(3) в негова полза, се поздрави с успеха. 

Лидерът в световната ранглиста губеше с пробив и 40:15 при сервис на неговия противник в петия сет, но се окопити и спаси двата мачбола, за да може да се задържи в мача и след това да покаже шампионски манталитет в тайбрека.

Това е негов 16-и трофей в турнирите от "Големия шлем" и пети в тази надпревара, след като спечели турнира през 2011, 2014, 2015 и 2018 година. 

Освен това сърбинът завоюва и третия си трофей през тази година. Той спечели титлата на Откритото първенство на Австралия в началото на годината, а след това успя да се поздрави и с трофея в Мадрид.


В първия сет пробиви нямаше и всичко се реши след тайбрек в който сръбският тенисист навакса изоставане от 3:5 и успя да го спечели след 7:5 точки, за да вземе и първия сет.

Последва обаче моментален отговор на Маестрото, който направи изумителен втори сет и с пробиви в първия, третия и седия гейм изравни сетовете и не даде никакви шансове на сърбина.

В третия сет швейцарецът можеше да спечели, но изпусна мачбол на противников сервис в десетия гейм.

В него всичко се реши отново след тайбрек и сърбинът го спечели след 7:5 точки в своя полза.

Четвъртият сет бе в полза на швейцареца и той взе комфортен аванс от 5:2 гейма след пробиви в петия и седмия гейм.

Неговият опонент върна един от тях, но не успя да направи нищо друго и в крайна сметка мачът бе пратен в пети и решителен сет.

В петия сет определено Джокович бе този, който бе по-концентриран. Сърбинът пропусна шансове за ранен пробив, но все пак проби за 4:2 и след това се виждаше как без проблем ще затвори мача. 

В седмия тилданов гейм обаче Ноле направи фрапантна грешка и пресили форхенда си при точка за пробив, за Маестрото и в крайна сметка това му коства връщане на пробива. 

В следващите геймове двамата бяха прецизни, но Федерер проби за 8:7. Oчакваше се Маестрото да спечели и самата среща, след като на свой сервис поведе с 40:15, но по нелеп начин пропиля два мачбола.

В крайна сметка двамата си спечелиха подаванията до 12:12, а след това се стигна и до решителен тайбрек. В него сърбинът спечели след 7:3 точки и така защити трофея си.