Бразилия и Франция са страните, които произвеждат и продават най-много футболисти зад граница, показва изследване на статистическия център на CIES Football Observatory, базирано върху най-силните 31 първенства в Европа.

Общо 466 бразилци играят във въпросните 31 първенства, което е 10.3 процента от всички легионери в изследването.

Самото проучване пък показва игралите в чужбина в рамките на календарната 2019-а година. На второ място е Франция с 350 играчи за износ, а на третото място е Испания с 224. Португалия се изравни със Сърбия на 4-ото място, като тенденцията продължава да бъде възходяща от 2016-а година насам, когато мореплавателите спечелиха европейската титла. Двете страни са с по 172 играчи, а след тях е Германия със 161.

Но играчите от Франция са номер 1 в първенствата от топ 5 и на най-високо ниво. 115 французи играят в елитните четири първенства без Франция срещу 104 бразилци в петте първенства. Футболисти, които са изградени във френски школи, представляват и най-големия внос в английската Висша лига - 41 футболисти или 15.7 процента от всички вносни играчи. В Бундеслигата те са 28 или 8 процента от вноса, а в Ла Лига са 25 или 13.6 процента от вноса. Бразилците са най-много в Серия А - 33 футболисти.

Най-много са бразилските вносни играчи в първенствата на Португалия, Русия, Украйна, България и Финландия. Единствената държава в Европа, в която няма нито един бразилец, е Шотландия.

Както стана ясно, в България най-много през цялата 2019-а година са бразилските легионери и те са 26. На 2-о място е Португалия с 14 футболисти, Франция и Холандия имат по 8, Хърватия - 5, Гърция - Румъния, Англия и Сърбия са с по 4, руснаците са трима. Най-много играчи от България са преминали в румънски клубове- 6.