Елитният футболен клуб Берое е законен наследник на старото дружество, което обяви несъстоятелност, заяви изпълнителният директор към БФС – Борислав Попов.

Той отговори на въпрос на журналисти относно разликата между процесите в Берое и в изхвърления от елита футболен клуб ЦСКА.
"Берое, съществувалото ПФК, е стартирало процедура по несъстоятелност. Назначен е синдик в старозагорския районен съд и той е изпълнявал своите задължения. Появява се друго дружество с името Берое, което изпраща молба за сделка между синдика и новото дружество".

"С тази сделка правата на старото дружество са продадени на новото и то става правоприемник в частта за футболните правила, взаимоотношенията и задълженията с играчи и футболен съюз. В резултат на това, Берое продължава своето участие. Има решение на съда, оценка на актива и договор между синдика и новото дружество. Това е съвсем ясна процедура, допустима от закона", каза той.

Попов уточни, че ако ЦСКА не си плати задълженията от решените дела и от тези, които се разглеждат от ФИФА, международната централа няма да спре процедурите срещу клуба. Ако се осъществи наказание с изваждане от групата, клубът преустановява участието си и "в началото на следващата спортно-състезателна година може да участва в съответното първенство на базата на заявка".

"ФК ЦСКА е ново дружество, създадено в началото на август. Това че ПФК и други търговски дружества и физически лица участват частично, това не го прави правоприемник от историческото, актуалното дружество. Новото трябва да тръгне от най-долната дивизия, а това е областната група. Тъй като това дружество няма заявка, картотекирането няма правна стойност. То става за клуб, който е редовен участник в първенства и турнири, а ФК ЦСКА не е такъв", добави Попов.

Според изпълнителния директор към БФС, искане към съюза за разглеждане на случая от зоналната комисия няма.