В периода на Висшатата лига Манчестър Юнайтед е най-титулуваният отбор със своите 12 титли, с които заслужава прозвището хегемон на английския футбол.

В този период Сър Алекс Фъргюсън е изградил не едно велико поколение, от които са блестели изключителни футболисти.

В този текст ще назовем може би най-силните 11, които са се подвизавали по терените с фланелката на Юнайтед в този период.

Вратар:

1. Петър Шмайхел. Той преминава в Юнайтед през 1991 година, като в период от 8 години пази изключително между рамките на вратата за Юнайтед. С невероятния си рефлекс и лидерски качества не напразно е сред конкурентите за най-велик вратар в историята на футбола.

Защитници:

2. Гари Невил. Със сигурност един от играчите в Юнайтед, които са с най-голямо сърце. Невероятен атлет, който винаги е давал най-доброто от себе си за отбора. Впечатляващ е фактът, че цялата си кариера прекарва в Юнайтед, като се нарежда в ТОП5 по изиграни мачове в историята на клуба зад имена като Пол Скоулс (673), Бил Фоулкс (688), Сър Боби Чарлтън (758) и текущия лидер, който продължава да записва мач след мач - Райън Гигс (874). А от 2005 година става капитан на отбора, след напускането на тогавашния такъв Рой Кийн. Несъмнено Гари Невил бе най-добрия десен защитник в края на 20-ти век за Юнайтед и несъмнено попада в тази класация.

5. Рио Фърдинанд. През 2002 година Юнайтед прави може би един от най-силните си трансфери в историята, като привлича изключително талантлив млад защитник в лицето на Рио Фърдинанд от Лийдс за тогавашната рекордна сума от 30 милиона паунда. В следващите години с екипа на Юнайтед той се утвърждава като титуляр и се превръща в изключително стабилен стълб в отбрана.

4. Неманя Видич. Юнайтед го привлича от Спартак (Москва) за 7 млн. паунда и до ден днешен може би е една от най-добрите сделки на клуба в последно време. До тогава не бе известен за световния футбол, но успява да направи бързо климатизиране към футбола в Англия и клуба и става неизменна част от защитния вал на Юнайтед. В момента е действащ капитан, както е може би най-сигурният защитник на отбора.

3. Денис Ъруин. Той става един от най-важните играчи на Юнайтед в края на 20-ти век със своите голове от свободни удари и дузпи. Утвърждава се в титулярния състав, след като е бил привлечен за скромната сума от 650 000 паунда и се превръща в един от най-постоянните защитници на отбора, като дори е имал функцията да играе на всеки един пост в защита, дори и в халфовата линия, което го прави изключителна придобивка.

Полузащитници:

7. Дейвид Бекъм. Безспорно една от най-големите звезди, която е раждала някога школата на футболен клуб Манчестър Юнайтед. Изключителните му пасове и изпълнения от пряк свободен удар се превръщат в негова запазена марка, а от подаванията му по онова време най-много се възползват нападателите Дуайт Йорк и Анди Коул.

8. Пол Скоулс. В ранните си години като играч Скоулс е смятан за един от най-големите таланти на английския футбол. Невероятния му поглед върху играта, както и изключително точни далечни удари го превърнаха в заплаха за противниковите отбори. Дебютът му е на 21 Септември 1994 година, когато отбелязва и 2 попадения за победата над Порт Вейл за успеха с 2-1. С годините прекарани по английските терени не напразно Скоулс спечели възхищението на доста треньори, които са мечтаели за играч с такива функции.

6. Рой Кийн. Ирландското момче с буен нрав, което всяваше респект по английските терени. Освен с невероятно голямото си сърце Кийн ще бъде запомнен и с невероятните си лидерски качества, с които носеше Юнайтед с капитанската лента на ръката. Категорично Кийн остава един от най-добрите халфове играли в Юнайтед. Разбира се, черно петно в кариерата му остава и инцидента с Алф-Инге Халанд, когато чупи умишлено крака му, но това не намалява ни най-малко невероятните качества на Рой.

11. Райън Гигс. Думите ще са малко да опишем легендарното крило. Просто едва ли има слова, които могат да опишат играч като Райън Гигс. Най-вече го свързват с лоялност, отдаденост и финес. Невероятно крило, което в най-добрите си времена бе изключителна заплаха за всеки флангови защитник. Неговият гол срещу Арсенал в паметен двубой за ФА Къп, завършил 2-1 в полза на Юнайтед, се сочи за най-великия в този турнир. В сезон, в който и Юнайтед се поздрави с требъл в края и става единственият английски отбор постигал подобно нещо. Гигс прекара 20 години в Юнайтед (и още продължава), рекордьор по изиграни срещи с клубната фланелка (874) и обявен за най-велик играч в историята на Юнайтед.

Нападатели:

9. Ерик Кантона. Кралят - така бе наричан Ерик от феновете. Макар че изкара сравнително кратък период в Юнайтед, за който изигра 5 сезона, то той е смятан за един от най-великите футболисти, играли някога в Юнайтед. Също той е смятан за един от възродителите на Юнайтед в края на 20-ти век и за това е избран за играч на столетието в този отбор. Невероятен магьосник с топка в крака, Кантона определено е един от най-приятните за гледане играчи, подвизавали се във Висшата Лига

10. Уейн Руни. През лятото на 2004 година Руни преминава от Евертън в Юнайтед за сумата от 23 милиона паунда. Младо момче с изключително буен нрав - това са думите, с които феновете на Юнайтед описват Руни. А и с това ще бъде запомнен Уаза в ранните си години на "Олд Трафорд''. Макар на изключително крехката си възраст Уейн се е утвърдил като един от лидерите на Юнайтед в момента и е една от водещите фигури в клуба. Повече от впечатляващ е дебютът му за клуба, който е на 28 Септември в ШЛ срещу Фенербахче, в който се отчита с хеттрик и асистенция за победата на Юнайтед с 6-2.