Селекционерът на Австралия Гуус Хидинк си отдъхна, след като разбра, че ще може да използва Хари Кюъл в решителния мач срещу Хърватия. Халфът можеше да бъде наказан за двубоя от ФИФА заради отправени обиди по адрес на рефера Маркус Мерк след поражението от Бразилия с 0:2. Германският съдия бе описал случая в доклада си.

От ФИФА обаче изчистиха Кюъл, тъй като “ докладът на рефера бил противоречив”. От щаба на Австралия обясниха, че реакцията на Кюъл е била породена от факта, че Маркус Мерк е отказал да говори с капитана Марк Видука и с другите играчи на тима по повод свои решения.

Както самият Хари каза, инцидентът се е случил заради горещия момент и съжалява за него. Той винаги е уважавал реферите. Доволни сме, че случаят остана без последствия и така той ще може да вземе участие във важния мач срещу Хърватия”, обяви председателят на австралийската делегация Джон О'Нийл.

На телевизионните камери ясно се вижда как Кюъл крещи и размахва пръст в лицето на Мерк. Кенгурата бяха недоволни от факта, че реферът отсъди 25 техни нарушения, срещу само 9 на бразилците.