Мич Филипс, Ройтерс

Няколко сериозни индивидуални сблъсъка предлага предстоящият финал на Световното първенство между Италия и Франция. Победителите в тях почти сигурно ще изведат своя тим до победата.

ФАБИО КАНАВАРО СРЕЩУ ТИЕРИ АНРИ

Това е нещото, от което Световното първенство има нужда. Капитанът и защитник от световна класа, който ще се опита да спре един от най-добрите нападатели в света и ще трябва да използва всички си умения, за да успее да преодолее съперника си. Канаваро е истински лидер в защитата на Италия, като демонстрира невероятно спокойствие и правилни намеси във всеки един момент. Въпреки че е само 175 см. той рядко губи въздушен двубой. Анри обаче разполага с отлично владеене на топката, голяма крачка и двамата ще водят битка за всеки сантиметър от наказателното поле.

ЗИНЕДИН ЗИДАН СРЕЩУ ДЖЕНАРО ГАТУЗО

Зидан се надява на щастлив финал на своята кариера, но на друго мнение ще бъде Дженаро Гатузо, който ще има задачата за спре техничния си съперник. Италианецът е неуморен, отнема много топки, не спира да се бори и ако успее да се справи със съперника си, до голяма степен ще улесни задачата на Италия.

ФРАНЧЕСКО ТОТИ СРЕЩУ КЛОД МАКЕЛЕЛЕ

Същата битка, само че този път французинът е този, който ще има задачата да охранява принца на Рим. Тоти все още не е разкрил истинските си възможности, но способността му да подава отлично не трябва да бъде подценявана. Задачата на Макелеле ще бъде да пресича именно тези подавания, да отнема топката, след което да я дава на офанзивните си съотборници, които ще организират опасни атаки.

АНДРЕА ПИРЛО СРЕЩУ ПАТРИК ВИЕЙРА

Италианският халф се превърна в основна фигура в състава благодарение на спокойствието и хладнокръвните си отигравания. Именно той реши полуфинала, когато в последните секунди подаде на непокрития Фабио Гросо, който отбеляза решителния първи гол във вратата на Германия. Виейра ще има задачата да спира подаванията му към нападателите и да го пресира непрекъснато, за да не може той да развие играта си.

ДЖАНЛУКА ДЗАМБРОТА СРЕЩУ ЕРИК АБИДАЛ

По принцип Дзамброта е десен защитник, но през по-голямата част от турнира се подвизаваше в атака и може спокойно да бъде наречен и крило. Пробивите му са много опасни и неведнъж центриранията му към Лука Тони създаваха проблеми за противниковите защитници. Затова в лагера на Франция се надавят, че Ерик Абидал с помощта на Флоран Малуда, ще успеят да ограничат неговите включвания и да го принудят да мисли повече за защитата, отколкото за атаката.

ФРАНК РИБЕРИ СРЕЩУ ФАБИО ГРОСО

От другата страна пък героят за Италия от мачовете срещу Австралия и Германия Фабио Гросо, ще има за съперник бързоногия Рибери, който се превърна в несменяем титуляр в схемата на Раймон Доменек. Той притежава отлична техника на висока скорост, което му помага да се измъква лесно от защитата и да центрира към съотборниците си. Затова италианецът ще мисли най-вече да спре именно съперника си и най-вероятно ще се включва по-рядко в нападение.