С две блестящи изпълнения на преки свободни удари Япония се класира за 1/8-финалите на световното първенство. Азиатците биха Дания с 3:1 в прекия двубой за класиране напред и така завършиха на 2-о място в група "Е" с 6 точки. Техен съперник ще бъде Парагвай.

Кейсуке Хонда изигра страхотен двубой, а за първи път след домашния Мондиал преди 8 години "самураите" успяха да прескочат груповата фаза. Датчаните си тръгват след 1 успех и 2 поражения и като цяло, разочаровани от представянето си.

На мястото на наказания Симон Кяер селекционерът на Дания Мортен Олсен пусна Пер Кролдруп, което не бе добра новина за "Червения динамит", който бе загубил последните си 3 мача с негово участие. Никлас Бендтнер, който бе под въпрос, започна като титуляр в атаката на тима. Грьонкяер бе заменен от Томас Каленберг.

Знаейки, че и равенството ги устройва, японците очаквано бяха в по-дефанзивен вид, с петима души в халфовата линия и единствено Кейсуке Хонда в предни позиции.

Европейците започнаха по-активно в първите минути и се стремяха да атакуват колкото могат повече. В 8-ата минута след корнер Кролдруп засече от въздуха, но не успя да намери вратата на противника.

Азиатците действаха предпазливо, но в 13-ата минута бяха на косъм от гола и то в две ситуации. Първо Матсуи се оказа непокрит през Томас Сьоренсен, който обаче успя да го затвори и спаси с крак. Секунди след това Хасебе бе изведен в наказателното поле и ударът му по диагонала бе на сантиметри от гредата. Веднага след това Йон Дал Томасон опита техничен удар в далечния ъгъл и не бе много далеч от успеха, но японците оцеляха.

В 17-ата минута Япония поведе. Кейсуке Хонда вкара със страхотен удар от фаул с левия крак от около 25 метра. Вратарят Сьоренсен също не се намеси както трябва, а подобен гол Хонда вкара за ЦСКА Москва срещу Севиля в Шампионската лига преди няколко месеца. Това бе второто му попадение на турнира, след като преди това се разписа и срещу Камерун.

В 22-ата минута датчаните веднага опитаха да отговорят. Томасон се озова сам пред вратаря на съперника, но нападателят не успя да играе с топката и стражът на Япония успя да избие.

В 30-ата минута шокът за датчаните стана пълен, защото Япония вкара втори гол, и пак след фаул. Този път Сьоренсен очакваше изпълнение от Хонда, само че вместо него Ясухито Ендо завъртя топката по отличен начин в левия ъгъл на вратата и удвои преднината на отбора си.

Така азиатският тим стана едва 4-ият в историята, вкарал 2 гола от фаул на световни финали. Преди него това направиха Чили през 1962, Бразилия през 1966 и България през 1970, когато нашите паднаха от Перу с 2:3 преди 40 години.

В 34-ата минута Мортен Олсен веднага реагира и направи смяна, като пусна на мястото на Мартин Йоргенсен Якуб Поулсен. Датчаните имаха нужда от попадение още преди почивката, за да се върнат в мача.

Те обаче така и не успяха да стигнат до опасна ситуация пред японската врата. Единствено Кристиан Поулсен стреля отдалеч, но Камашима спокойно спаси. Азиатците от своя страна се успокоиха и още два пъти създадоха напрежение за Дания, като първо Окубо не успя в опита си за атрактивен изстрел, а след това Сьоренсен спаси удара на Комано.

Веднага след паузата двубоят едва не свърши, защото Сьоренсен явно ще сънува кошмари след изпълненията на фаул от японците. Този път Ендо прати топката към него от далечно разстояние, но датчанинът се схвана, изпусна я и имаше късмет, че тя се удари в гредата зад него.

Европейският тим оцеля, а след това натисна. В 50-ата минута трима датчани се разминаха при едно центриране. Малко след това Томасон получи топката в наказателното поле, но не намери вратата, а при ситуацията изрита лошо вратаря на Япония.

Последва мощен удар отдалеч от Якуб Поулсен, който бе спасен от Кавашима. Датчаните обаче, така и не успяваха да стигнат до попадение, което щеше да увеличи напрежението върху съперника им.

В 70-ата минута Томасон пропусна да върне отбора си в мача, след като при една грешка на японските защитници получи отлична топка от съотборник, но не успя да отправи добър изстрел и пропиля много изгодна ситуация.

Все пак щурмът на Дания даде резултат. В 78-ата минута Сьорен Ларсен удари греда с хубав удар, а малко след това Хасебе избута Агер в наказателното поле. Реферът отсъди дузпа, която Томасон пропусна, тъй като вратарят Кавашима изби изстрела му, но след това нападателят направи добавка за 1:2. Това бе неговият гол №52 за Дания, с което се изравни с Пол Нилсен.

В 88-ата минута обаче двубоят окончателно свърши. Кейсуке Хонда навърза по блестящ начин датската отбрана, измъкна се сам срещу Сьоренсен, след което пусна техничен пас встрани от себе си на резервата Оказаки, който нямаше как да пропусне и оформи хубавата победа на своя отбор.

Докрая датчаните поискаха на два пъти дузпа за игра с ръка на японски играчи в наказателното поле, но не получиха такава и приключиха участието си на Мондиала след 3 мача.