Холандия за първи път в своята футболна история спечели и трите си мача в груповата фаза на световни финали след победа с 2:1 над Камерун и така завърши на първо място в група "Е" на Мондиала.

Головете за "лалетата" вкараха Робин ван Перси през първото полувреме и влезлият като резерва Клаас-Ян Хунтелаар през второто полувреме. Между тези две попадения Самуел Ето'о изравни от дузпа.

Като цяло Холандия не показа кой знае какъв футбол, като очевидно пазеше сили за осминафиналите. Въпреки това отборът на Ван Марвийк като цяло бе по-добрият на терена и заслужено победи.

Доброто настроение в лагера на тима пък бе допълнено от дългоочакваното завръщане в игра на контузения Аржен Робен, който дори тресна греда, която доведе до втория гол.



Интригата в мача бе символична, тъй като Холандия се бе класирала със сигурност за осминафиналите, докато Камерун нямаше и теоретичен шанс за второто място. Единствената въпросителна бе дали "лалетата" ще спечелят първото място, което можеше да им се изплъзне при загуба и голяма победа за един от двата отбора в другия мач. Тъй като обаче изборът на осминафиналите е между Парагвай и Словакия, холандците едва ли имаха особени претенции с кого ще играят.

Така логично темпото на игра в целия мач не бе много високо. В първите минути дори Камерун имаше лека инициатива. Освен обаче шаблонни центрирания, не се стигаше до нищо съществено пред вратата на Мартен Стекеленбург.

След петнайсетина минути разходка по терена холандците решиха да поиграят малко футбол и набързо създадоха няколко интересни ситуации. На върха на всички тях бе Робин ван Перси. Първо той получи топката в наказателното поле, но се забави с изстрела.

Няколко минути след това пък си спря, поведе топката с ръка след далечен пас и шутира много опасно от 15 метра. Съдията не видя играта с ръка на Ван Перси и така можеше да се стигне до гол-копие на този на Луиш Фабиано срещу Кот д'Ивоар.

Рафаел ван дер Ваарт бе един от най-активните за "лалетата" и негов пас с петичка намери непокрит Уесли Снайдер в наказателното поле, но неговият удар бе омекотен след рикошет в защитник.

В 32-ата минута пък Дирк Кайт финтира защитник в наказателното поле и стреля опасно по диагонал, но топката мина покрай гредата.

Натискът на Холандия доведе до напълно заслужен и много хубав гол в 36-та минута. Тогава Ван Перси започна атаката, размени двойно подаване с Ван дер Ваарт и след като Кайт разумно пропусна топката, Ван Перси се озова зад защитата на Камерун и със силен диагонален удар провря топката между краката на вратаря.

Камерун нямаше отговор на този удар и до края на полувремето продължи с безцелните центрирания.

Второто полувреме започна подобно на първото - с териториален натиск на Камерун. Отново обаче "лалетата" първи имаха опасна атака. Ван Перси бе изведен зад защитата при една контраатака и макар да бе застигнат пред наказателното поле, успя да отправи силен удар, който с мъка бе спасен от вратаря.

Постепенно обаче африканците се активизираха и първи капитанът Самуел Ето'о притесни защитата на съперника с много мощен индивидуален пробив, след който нахлу в наказателното поле, но ударът му бе блокиран в последния момент от хвърлил се бранител.

След това пък Жан Макун се озова на чудесна позиция в наказателното поле, но сам срещу вратаря стреля право в него. На повторението се видя, че играчът на Камерун е бил в тънка засада, незабелязана от съдията.

Натискът на "неукротимите лъвове" бе възнаграден с дузпа в 65-ата минута. До нея се стигна, след като удар от фаул се удари в ръката на Ван дер Ваарт, който бе в стената. Самуел Ето'о застана зад бялата точка и не сбърка.

В следващите минути играта бе накъсана от доста смени, които треньорите решиха да направят още в средата на полувремето. Те обаче доведоха до няколко интересни статистически постижения: Рафаел ван дер Ваарт изравни рекорда на Денис Бергкамп за най-сменяван футболист в националния отбор на Холандия. Халфът на Реал Мадрид вече е сменян цели 31 пъти.

За Камерун пък се появи в игра Ригоберт Сонг, който играе на 4-то световно първенство, с което стана първият африкански играч, с такова постижение.

Най-важната смяна в днешния ден обаче бе тази на Аржен Робен. Звездата на Холандия дълго време лекуваше контузия и имаше опасения дали изобщо ще може да играе на Мондиала.

"Стъкления човек" обаче показа, че явно си е намерил добри доктори, защото без забавяне се включи на пълни обороти в играта. И именно той изработи победния гол за Холандия в 84-ата минута. Той получи добър пас при една контраатака и след като финтира защитник пред наказателното поле, отправи много остър удар, който тресна страничната греда. Рикоширалата топка обаче бе поета от друга резерва - Клаас-Ян Хунтелаар, който засече на опразнената мрежа.

До края на мача дуото Робен - Хунтелаар можеше да изработи и още един гол, тъй като след подаване на крилото на Байерн нападателят бе блъснат в наказателното поле и трябваше да има дузпа, но съдията влезе в тон със спокойното темпо на игра и реши да не бъде толкова педантичен.

Камерун - Холандия 1:2

0:1 Ван Перси
1:1 Ето'о
1:2 Хунтелаар

Камерун: Хамиду, Асу-Екото, Н'колу (73 Сонг), Нджитап, Бонг (56 Абубакар), Чеджу, Мбиа, Н'Гуемо, Макун, Чупо-Мотинг, Ето'о

Холандия: Стекеленбург, Хейтинга, Матайсен, Ван Бронкхорст, Буларуз, Ван Бомел, Де Йонг, Снайдер, Ван дер Ваарт (73 Робен), Кайт (66 Елиа), Ван Перси (59 Хунтелаар)