Италия записа шеста победа от шест мача в квалификационна група J за Евро 2020, след като надделя с 2:1 като гост над Финландия.

Мачът в Тампере беше напечен и гостите поведоха в 59-ата минута чрез Чиро Имобиле. В 72-ата Теему Пуки изравни от дузпа, но малко по-късно и "адзурите" получиха наказателен удар. Той беше реализиран от Жоржиньо, с което четирикратният световен шампион спечели напълно заслужено.

Така Италия има 18 точки в актива си и е непоклатим лидер. Финландия остава с 12 пункта, като и двете поражения дойдоха от "адзурите". В следващия кръг възпитаниците на Роберто Манчини приемат Гърция на 10 октомври, докато скандинавците гостуват на Босна и Херцеговина. 


Роберто Манчини направи пет промени в състава си от победата с 3:1 над Армения. Едната беше принудителна заради наказание на Марко Верати. Титуляри бяха Армандо Ицо, Франческо Ачерби, Стефано Сенси, Чиро Имобиле и Лоренцо Пелегрини, който в Ереван се включи отлично от пейката и се отчете с гол.

Финландия започна мача силно и още в самото начало Ласи Лапалайнен изведе Йоона Тойвио, който не успя да завърши подобаващо атаката. В следващите минути домакините се защитаваха перфектно и чак след почти половин час игра "адзурите" създадоха голова възможност. Стефано Сенси засече от движение, но Лукас Храдецки изби с върха на пръстите си.

До края на полувремето Чиро Имобиле не успя да открие резултата, а удар на Франческо Ачерби беше блокиран от защитник. В заключителните минути на частта първо удар на Сенси профуча в опасна близост от целта, а после стражът на Финландия изби удар на Киеза.  

След почивката Италия продължи да натиска и логичното се случи в  58-ата минута. Федерико Киеза центрира от десния фланг, Паулус Араюури леко докосна топката, с което я нагласи перфектно за връхлитащия Имобиле. И той с глава между двама бранители на домакините откри резултата – 1:0!

В 72-ата минута Финландия изравни, след като Сенси направи дузпа. Зад топката застана Теему Пуки. Джанлуиджи Донарума се опита да го разконцентрира, за което получи жълт картон. Номерата на вратаря на Милан не минаха и звездата на Норич с безпощадно изпълнение направи 1:1!

Малко по-късно и Италия получи наказателен удар. Николо Барела стреля и топката се отби в ръката на Саули Вяйсянен. Жоржиньо изпълни дузпата, насочи топката в долния ляв ъгъл. Храдецки се хвърли в същата посока, но не успя да спаси и четирикратният световен шампион отново поведе – 2:1!

Секунди по-късно Андреа Белоти можеше да сложи точка на спора, но този път вратарят на домакините успя да спаси. В 85-ата минута отново той спря звездата на Торино от гол след чудесна намеса. До края не падна нов гол и Италия спечели.