Скандал за нивата на заплатите се разразява в италианския футбол. От управата на Серия А критикуваха спортния министър на страната Винченцо Спадафора, заявил, че водещите футболни клубове в калчото живеят в балон, а заплатите на водещите играчи са нереално високи.

В интервю за вестник "Ла Република" в неделя Спадафора заяви, че спортът не е само футбол и разкри, че ще предложи правителството да похарчи 400 милиона евро за развитие на масовия спорт в цялата страна. "Големите клубове живеят в балон, в който дават милиони за заплати на футболистите. Тези клубове трябва да разберат, че след кризата нищо няма да бъде същото", каза Спадафора.

В отговор, от Серия А излязоха с позиция, в която се казва, че футболът в Италия осигурява работа на 300 000 души и дава 1 процент от брутния вътрешен продукт на страната. "Серия А винаги е играла ролята на локомотив в сектора, като генерира приходи от 3 милиарда евро всяка година", заявиха от лигата и допълниха, че солидарните плащания за развитие на детско-юношеския футбол са увеличени от 93 милиона евро през 2010 година до 130 милиона евро тази година.

"Сега не е време за конфликти и спорове. Цифрите говорят сами за себе си и няма какво повече да добавим за ролята на Серия А за развитието на масовия футбол и индиректно за целия италиански спорт", каза Паоло Дал Пино, президент на Серия А, цитиран от Стандарт. Въпреки споровете от Ювентус дадоха пример как трябва да се реагира във време на световна пандемия. Шампионите обявиха, че няма да взимат заплати от март до юни.