Италия продължава победния си поход в квалификациите за Мондиал 2022, след като надделея с 2:0 като гост на Литва.

Головете вкараха Стефано Сенси в 47-ата минута и Чиро Имобиле от дузпа в добавеното време, с което възпитаниците на Роберто Манчини продължават със 100%-вия си актив.

В следващия кръг на 9 септември Италия приема България, докато Литва е домакин на Северна Ирландия.


"Адзурите" влязоха в мача с пълен актив от 6 точки, след като преди това победиха с по 2:0 Северна Ирландия в Парма и България в София.

Роберто Манчини направи общо 10 промени в състава си, като не можеше да разчита на Алесандро Флоренци и Марко Верати, които получиха контузии. Защитникът на Аталанта Рафаел Толой дебютира за четирикратния световен шампион, а Матео Песина за първи път започна титуляр.

През първото полувреме на стадиона във Вилнюс, който е с изкуствена трева, Италия доминираше, но така и не успя да стигне до гол. Гостите отправиха общо 12 удара, но само 2 бяха точни и повечето от дистанция. От своя страна Литва направи твърде малко в атака, но игра много добре в защита.

В 10-ата минута пред Лоренцо Пелегрини се откри страхотна възможност, но шутът му профуча покрай дясната греда. Другият напечен момент беше в 41-ата минута. Тогава Емерсон Палмиери преодоля футболист на домакините и нанесе топовен удар от границата на наказателното поле.

Вратарят Томас Шведкаускас видя късно топката, която летеше към горния ляв ъгъл, но в последния момент успя да избие. През втората част Италия вдигна оборотите и голът не закъсня. Само 120 секунди след подновяването на играта Стефано Сенси, който се появи в игра на почивката, откри резултата.

Той овладя подаване на Мануел Локатели и с шут извън наказателното поле матира вратаря за 1:0! После Федерико Бернардески можеше да сложи точка на спора, но мерникът му изневери. По-късно Шведкаускас спря Чиро Имобиле.

В 66-ата минута Литва можеше изненадващо да изравни, след като Федор Черних засече с глава, но покрай лявата греда. В последните 10 минути Шведкаускас отново показа класа. Стражът първо изби удар към долния десен ъгъл на Имобиле, после Локатели стреля без забавяне, но отново вратарят беше на мястото си и отрази.

В 94-ата минута Имобиле все пак успя да се разпише. Звездата на Лацио оформи крайния резултат от дузпа.

Литва – Италия 0:2

Голмайстори: 0:1 Сенси (47), 0:2 Имобиле (94)