Италия може да участва на Световното първенство, след като отпадна в европейските квалификации след загуба с 0:1 от Северна Македония. Възможността произтича от жалбата на Чили пред ФИФА за случая Брайън Кастийо от Еквадор, който може да напусне световните финали и да отвори ново място за друг отбор в Катар 2022. 

В интервю за Rai президентът на Италианската федерация по голф Франко Чименти  заяви, че "адзурите" могат да отидат на Световното първенство вместо Чили и увери: „Има вероятност Италия да бъде спасен, много по-конкретна възможност отколкото всички си мислят. Изглежда, че Еквадор е използвал чужденец, който няма право да играе. И за това може да си плати." 

Случаят се дължи на правило, което цитираният от "Труд" Чименти подчерта: „Има правило на ФИФА, което говори за най-високо класирания отбор в класификациите и това със сигурност е Италия".

В Италия чакат решението на ФИФА да дисквалифицира Еквадор и да заемат това място на следващото Световно първенство. От Чили уверяват, че ако Националният отбор на Густаво Алфаро отпадне, ще влязат те. 

Както наскоро беше потвърдено от ФИФА, Чилийската футболна асоциация е подала жалба до Дисциплинарната комисия на ФИФА, в която отправя поредица от твърдения за възможна фалшификация на документите, които предоставят еквадорско гражданство на играча Байрон Давид Кастийо Сегура, както и на възможна липса на право на посочения играч да участва в осем квалификационни мача на националния отбор на Еквадорската футболна федерация (FEF) в квалификациите за Световното първенство по футбол Катар 2022.

Вземайки предвид горното, ФИФА реши да открие дисциплинарно досие във връзка с възможната дисквалификация на играча. В този контекст Чилийската и Перуанската футболна асоциация бяха поканени да представят своите позиции пред централата.