Джанлука Виали се оттегли от позицията си на шеф на делегацията на националния тим на Италия. Той няма да бъде с Роберто Манчини и отбора на адзурите в предстоящите мачове през 2023 г. заради битката с коварна болест. Бившият нападател на Сампдория и Ювентус от години се бори с рак на панкреаса. Той успя да го пребори веднъж, след като бе диагностициран през 2018 г.

Виали бе част от националния тим на Италия по време на спечелването на Евро 2020. След като в първия мач срещу Турция шофьора на автобуса на адзурите го забрави и се връща да го прибере, това се превърна в ритуал и преди всеки мач рейса тръгваше без него и се връщаше, а Италия стана европейски шампион.

"След дълга и упорита дискусия с моя екип от невероятни онколози реших да спра, надявам се само временно, моите задължения в националния тим на Италия. Целта ми е да използвам цялата си енергия, за да се боря с болестта, за да мога възможно по-бързо да се върна на поста си и да посрещнем новите изпитания заедно. Прегръщам ви", написа Виали.

Президентът на футболната федерация на Италия Джанлука Гравина коментира: "Джанлука е много важна част от националния отбор и ще бъде и вбъдеще. Заради невероятната му сила и характер, всички ние сме убедени, че той ще се върне скоро. Може да разчита на всеки от нас, защото всички във федерацията сме един отбор. На и извън терена".

Следващите мачове на Италия са през март в квалификациите за Евро 2024 - срещу Англия в Неапол и гостуване в Малта.