Фаворитите в Група С на квалификациите за Евро 2024 Италия и Англия се срещат още на старта на борбата. Тази вечер в Неапол двата тима ще се сблъскат в повторение на финала на Евро 2020. Тогава на "Уембли" италианците спечелиха след изпълнение на дузпи. Сега Трите лъва ще опитат да си отмъстят, макар че това няма да е никак лесна задача предвид статистиката на островитяните на Ботуша.

Англия няма победа като гост на Италия от 24 май 1961 г. Последният успех на островитяните в Италия е в контрола - 3:2. След това двата тима са се срещали 6 пъти на италианска земя, като Адзурите имат 4 победи и 2 равенства. Генерално Италия има сериозно превъзходство срещу Англия в последните години. В последните 6 мача помежду им Скуадра Адзура няма загуба. Това е и най-дългата серия без поражение за италианците срещу Трите лъва. В последните 17 срещи помежду им пък Англия има само две победи.

Генералната статистика показва предимство за Италия. От 30 мача помежду им Адзурите имат 11 победи, а островитяните - 8. 11 мача са завършили наравно. Англичаните обаче имат един гол отбелязан повече от противника - 34:33.

Задачата на хората на Саутгейт ще е още по-трудна, заради серията на италианците в квалификациите за еврофинали. Адзурите спечелиха последните 14 мача в квалификациите за европейски финали, като вкараха средно по 3,1 попадения на мач в тях.