Ювентус измъкна трудна, но ценна победа с 1:0 при гостуването си на Милан в голямото дерби на 9-ия кръг на италианската Серия А. За успеха на „Старата госпожа“ ключова роля изигра изгонването на Малик Тиау още в 40-ата минута. Гостите се възползваха по най-добрия начин от численото си предимство и сложиха край на поредицата си от загуби срещу „росонерите“.

Горчивият привкус за гранда от Милано е още по-горчив, защото трите точки за „бианконерите“  изкова собственият им юноша Мануел Локатели. Той вкара на Милан точно 7 години, след като бе донесъл успеха за „Дявола“ над „Старата госпожа“ отново с 1:0. Сега асистент за попадението му стана синът на голямата легенда на „росонерите“ Джордж Уеа – Тимъти.

В началото на дербито Милан имаше териториално предимство, но след изгонването на Тиау  гостите изравниха играта и постепенно взеха инициативата в двубоя. Хората на Макс Алегри нямаха тотално превъзходство на терена, но се възползваха максимално и реализираха още при първия си точен удар по посока на вратата на третия вратар на домакините 40-годишният  Антонио Миранте.  Дори за да бъде още по-тежко, топката се озова в мрежата на стража след коварен рикошет в крака на Раде Крунич, залъга го и Локатели полудя от радост.

Така Милан не успя да излезе отново на върха. Хората на Стефано Пиоли останаха втори с 21 точки. Ювентус пък изскочи на третата позиция с актив от 20 пункта.

Дербито започна с натиск  на Милан. Тижани Райндерс отправи първия удар в срещата в 6-ата минута, но шутът му от над 20 метра профуча над вратата.

В 15-ата минута домакините профукаха страхотен шанс за откриване на разултата. Рафаел Леао проби отляво и намели  Оливие Жиру в пеналта. Френският таран елиминира Даниеле Ругани и стреля от малък ъгъл, но вратарят Войчех Шчесни показа класа и изби в корнер.

Ювентус отговори в 23-ата минута. Тогава Костич изстреля тупалка от далечна дистанция, но топката профуча покрай вратата на  Миранте. Последва удар в аут и на Рабио.

Пет минути преди края на първото полувреме Милан утежни положението си. Домакините останаха с човек по-малко на терена заради директен червен картон на централния защитник Малик Тиау. Младият германец повали откъсващия се сам срещу Миранте Мойс  Кийн. Реферът Маурицио Мариани го прати без да се замисля преждевременно в съблекалните.

Точно преди почивката именно Кийн пропусна да отбележи. Тогава Рабио центрира отляво в наказателното поле на далечната греда, но нападателят би на сантиметри от целта.

След антракта домакините владееха повече топката и стигнаха до няколко корнера, въпреки че играеха с човек по-малко на терена. Те обаче не затрудниха сериозно Войчех  Шчесни.

В 56-ата минута Масимилиано Алегри се реши на двойна смяна в офанзивен план. На терена влязоха Андреа Камбиасо и Душан Влахович, които замениха Филип Костич и Мойс Кийн.

Все пак по-логичното се случи в 63-ата минута, когато Ювентус откри резултата. Това се случи още първия точен удар на гостите, придружен и с доза късмет. Юношата на Милан Мануел Локатели стреля от около 30 метра, топката  рикошира в коляното на резервата Раде Крунич, с което подлъга вратаря Миранте и влетя в мрежата – 0:1.

Петнадесет минути преди края на редовното време Федерико Гати стреля след корнер, но не намери целта.  Ювентус пропусна да сложи точка на спора в  86-ата минута, когато Влахович отправи страхотен шут, но Миранте изби феноменално  в корнер.

В първата минута на добавеното време сръбският нападател отново не успя да преодолее 40-годишния страж, за да направи успеха на гостите по-изразителен. „Бианконерите“ обаче отново се върнаха на победния път срещу Милан, след като през миналия сезон загубиха и двата си мача със седемкратния европейски клубен шампион. Грандът от Торино не познаваше вкуса на успеха над „росонерите“ от почти 3 години.

Милан – Ювентус – 0:1

Голмайстори: 0:1 – Мануел Локатели (63)

Червен картон: Малик Тиау - Милан (40)

Милан: Миранте, Калабрия, Тиау, Томори, Флоренци, Муса, Адли, Райндерс, Пулишич, Жиру, Леао

Ювентус: Шчесни, Гати, Бремер, Ругани, Уеа, Маккени, Локатели, Рабио, Костич, Милик, Кийн