Според вестник "Гадзета дело спорт" са започнали "неофициални" разговори за намаляване на броя на отборите в Серия А от 20 на 18. Засега обаче само водещите клубове са съгласни. Най-тиражираният спортен вестник в Италия съобщава, че клубовете от елитната дивизия и президентът на футболната лига Лоренцо Казини са започнали неофициални разговори за евентуално намаляване на Серия А до 18 отбора в понеделник.

Дискусията за прекрояването на лигата не е била включена в дневния ред, поради което разговорите все още са на предварителен етап, но дебатите ще продължат през следващите няколко седмици, вероятно от 26 януари, когато президентът на футболната федерация Габриеле Гравина ще присъства на следващата среща на лигата.

Според "Гадзета дело спорт" водещите италиански клубове са съгласни, че Серия А трябва да бъде намалена до 18 отбора, защото списъкът с мачове ще стане още по-натоварен през следващите години с новия формат на Шампионска лига и Световното клубно първенство от лятото на 2025 г. Топ отборите от Серия А също така дават за пример френската Лига 1 и немската Бундеслига, които в момента имат 18 отбора.

От друга страна, средните и малките клубове се опасяват, че Серия А с 18 отбора ще направи надпреварата за оцеляване по-трудна и че намаляването на отборите ще се отрази финансово на всички клубове, особено по отношение на вътрешните телевизионни права. Клубовете, които подкрепят намаляването на броя на отборите в Серия А, се нуждаят от поне 14 гласа "за" и е малко вероятно скоро да имат кворум.

В същото време президентът на ФИГК Гравина настоява да се промени формата на италианския футбол, като се намали броят на професионалните клубове, който в момента е 100 в Италия.