Ако Фиорентина спечели финала на Лигата на Конференциите срещу Олимпиакос и завърши извън първите осем, това ще отвори още едно място в Европа за представител на Серия А. Виолетовите ще се изправят срещу Олимпиакос в Атина за финала на 29 май. Който спечели този трофей, получава автоматичен достъп до Лига Европа за кампанията през 2024-25 г.

Следователно, ако Фиорентина спечели и не е сред първите 8 в крайното класиране на Серия А, тогава ще бъде деветият отбор, който се класира за състезанията на УЕФА през следващия сезон. Въпреки това, единственото, от което се нуждаят, са две точки от оставащите им два мача в Серия А срещу Каляри и Аталанта, за да си гарантират осмото място. Така че, за да може Торино или дори Наполи да измъкнат това място, даващо право на участие в Лигата на Конференциите, Фиорентина трябва да губи.

При сегашното положение Фиорентина е с 54 точки и мач по-малко, следвана от Торино с 53 и Наполи с 52. Тосканците ще завършат кампанията си в Серия А чак на 2 юни срещу Аталанта, тъй като този мач беше отменен в последната минута през март, когато директорът Джо Бароне припадна в хотела на отбора и почина два дни по-късно.

Просто не беше възможно да бъде пренасрочен преди това поради препълнения списък с мачове и на двата отбора. При сегашното положение първите пет места отиват в Шампионската лига, шестото и седмото - в Лига Европа, а осмото - в Лигата на Конференциите.