Футболът в Германия се рестартира успешно! Макар и на празни стадиони вече бяха изиграни първите срещи след подновяването на първенството.

Те се проведоха при изключителни и невиждани досега мерки за сигурност в ситуацията на пандемията от COVID-19.

Футболистите нямат право да се прегръщат и целуват при изразяване на радостта си от гол. Пляскането с ръце също е забранено, като докосването може да става само с лакти или стъпалата на краката. Плюенето по терена не се допуска. 

Прибирането към съблекалните става само след дезинфекциране и през определено разстояние между играчите. Отборите вече имат право на пет смени, които обаче да се извършат максимум на три пъти. Част от новите разпоредби не бяха напълно спазени.

Херта (Берлин) спечели убедително като гост на Хофенхайм с 3:0 в мач от 26-ия кръг на Бундеслигата. Играчите изразяваха бурно радостта си, като някои дори се целуваха. 

Оказа се, че интимностите няма да бъдат санкционирани от германския футболен съюз. В специалния медицински протокол, одобрен преди възобновяването на сезона, не са посочени конкретни забрани в тази насока, а само препоръки.

„Вече бяхме тествани шест пъти, няма нито един положителен резултат. Отдавна няма контакти с външни лица. Емоциите са част от футбола, в противен случай няма нужда да се излиза на терена. Целият отбор въздъхна облекчено. Надявам се хората да ни разберат", заяви старши треньорът на Херта Бруно Лабадия, цитиран от "България днес".